6 milliárdból épít gigantikus mélygarázst a Városliget alá Tiborcz volt üzlettársa

politika
2018 május 10., 10:30
comments 105

A kép közepén Orbán Ráhel, Orbán Viktor lánya és férje, az Elios Zrt. volt résztulajdonosa, Tiborcz István
photo_camera A kép közepén Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István Fotó: Botos Tamás

Kihirdették a Liget projekthez kapcsolódó mélygarázsra  kiírt közbeszerzési pályázat eredményét és nem történt meglepetés: a Tiborcz István üzlettársához, Paár Attilához tartozó  West Hungária Bau Kft. (WHB) nyerte el a megbízást. 6 milliárdért vállalták, hogy négyszintes, 15 méter mély parkolórendszer kerítenek a tér alá. 

A komplett mélygarázs alapterülete 30 ezer négyzetméter, ennek 80-90 százaléka lesz alkalmas autók fogadására. Összesen 800 autó parkolhat majd a garázsban, három szinten. 

A WHB-nak -  ami akkor lett ismert, amikor megvásárolta a miniszterelnök vejének részesedését az Elios Zrt.-ben -  vannak már mélygarázs-referenciái. Ők építenek 525 helyes mélygarázst a József Nádor téren és 500 férőhelyest a Millenárison, de valósággal ömlik hozzájuk a közpénz, az új MTK-stadion építése és az Operaház felújítása után a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest is ők renoválhatják. Csúcsteljesítményük a miniszterelnök által személyesen felügyelt a Puskás Stadion építése lehet. Tavaly 200 milliárdos keretszerződést nyertek el két másik kormányközeli céggel. Nem tudnak hibázni.

A G7 szerint nem evidens, hogy pontosan hol helyezkedik majd el a mélygarázs, mert a pályázat szerint se növényzet, se építmény nincs a tervezési határon belül, de nem világos, hogy a liget területén innen hol van 9000 négyzetméternyi fáktól és növényzettől mentes egybefüggő terület.  

A Városliget sajtósa ezt a 444-nek küldött levelében annyival egészítette ki, hogy a liget 35 százaléka nem zöld, hanem betonnal, kővel burkolt felület, és ilyen rész volt az Ötvenhatosok terén lévő parkoló is, ami alatt a szóban forgó mélygarázs kap helyet. 

A munkálatokban alvállalkozóként részt vesz a Magyar Építő másik tulajdonosa, az Épkar Zrt., a budapesti Tectum Kft. és a német Bauer építőipari csoport egy magyar leányvállalata is. (G7)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.