A Tiborczhoz kapcsolható cégcsoport a ledózerolt József nádor téren sündörög

POLITIKA
2016 március 17., 14:03
comments 86

Március elején kivágták a József nádor tér összes fáját. Annyira gyorsan dolgoztak, és annyira gyorsan adták ki az engedélyeket, hogy még a Fidesz fő környezetvédőjének, Illés Zoltánnak sem volt ideje megszervezni a pusztítás elleni tiltakozást.

Hogy pontosan mi is történik ott, arról kevés információ került nyilvánosságra. Annyi jelent meg, hogy az OTP Ingatlan Zrt. kb. 4 milliárd forintból 525 férőhelyes mélygarázst épít a tér alá, és hogy erre az egészre egy titokzatos luxushotel-beruházás miatt is szükség van.

A téren érdemes is luxushotelt nyitni: jó helyen van és üres ingatlanok is vannak rajta. A József Attila utca sarkán lévő volt Postabank-székház évek óta magára hagyva rohad, a mellette székelő Nemzetgazdasági Minisztérium pedig rövidesen a Várba költözik.

A volt Postabank székház. Az épületet Pharaon cége vette meg egy Tiborcz-közeli kft-től.
photo_camera A régi Postabank-székház, mellette az NGM.

Egy cég talán már fel is figyelt erre a lehetőségre: a Postabank-székházat 2015. szeptemberében megvette az AMX Nador House Kft.

Az AMX Nador House egyik tulajdonosa pedig az a BDPST Zrt., aminek cégbírósági bejegyzéséhez maga a miniszterelnök veje, Tiborcz István fizette be a 100 ezer forintos illetéket.

A BDPST Zrt-nek az AMX Nador House-on kívül még két leányvállalata van. Az egyik a TRA Real Estate Kft, ami Tiborcz korábbi üzlettársa, Dr. Hamar Endre közbenjárásával 200 millió forintért megvette a turai Schossberger-kastélyt. A másik pedig az AMX HS Kft., ami a Rátkai Klub villáját szerezte meg a Városligeti fasorban.

A Rátkai-klub villája a Fasorban.
photo_camera A Rátkai-klub villája a Fasorban.

Maga a cégháló így néz ki:

photo_camera Papíron Tiborcz egyik ismerőse, Dr. Tóth Judit és Dr. Szabó Loránd Aurél a BDPST tulajdonosai.

Látszik, hogy a turai kastélyt megszerző TRA Kft. egyedüli tulajdonosa a Tiborczhoz is köthető BDPST, míg az AMX HS-t és az AMX Nador House-t a BDPST együtt tulajdonolja a Hollandiában bejegyzett HBRE Internatinal Investments-szel.

A HBRE tulajdonosai közül a legfontosabb Adnan Polat, aki egy dúsgazdag török üzletember, és rengeteg szálon kötődik az Orbán-kormányhoz. Polat a Galatasaray focicsapat volt elnöke és - ahogyan a Heti Válasz megírta - az állam partnereként a magyar–török gazdasági és kulturális kapcsolatok kulcsfigurája.

Ott van a Magyar Nemzeti Kereskedőház törökországi képviseletének tulajdonosai között is, a Magyar Nemzeti Kereskedőház pedig a külügyminisztérium háttérintézménye. Ezen kívül december 1-jén a Polat tulajdonában álló Polat Holding isztambuli irodaházába költözött be az Isztambuli Magyar Kulturális Központ.

Az AMX HS és az AMX Nador House ügyvezetője is egy Polathoz köthető, Magyarországon élő török vállalkozó, Suat Gökhan Karakus. Ő Polat kerámiacégének képviselőjeként érkezett Magyarországra még évekkel ezelőtt, azóta pedig ő lett a Török Üzleti Világtanács magyarországi képviselője.

A turai kastély még 2014 őszén, mielőtt Tiborcz Istvánék megszerezték volna.
photo_camera A turai kastély (Fotó: Botos Tamás)

Pénz tehát van a céghálóban egy ilyen hatalmas budapest-belvárosi ingatlanüzlethez. Az AMX Nador House kaphatta a vásárláshoz szükséges pénzt a HBRE és Adnan Polat oldaláról is, de akár a BDPST-től is. A BDPST-ben ugyan a cégalapításkor nem volt különösebben sok pénz, de a TRA Real Estate mégis szerzett valakitől 200 milliót a turai kastély megvásárlásához, szóval egészen biztosan van mit elkölteni a cégháló magyar oldalán is.

Kerestük Tiborcz Istvánt és Suat Gökhan Karakust is, hogy megtudjuk, mennyiért vette meg az AMX Nador House a Postabank-székházat, de egyik helyről sem érkezett válasz. Azt is meg akartuk tudni, hogy a cég tervezi-e, hogy valahogy megpróbál megszerezni további épületeket a József nádor téren, például a Nemzetgazdasági Miniszétium hamarosan kiürülő palotáját.

De mivel a Tiborczéknak feltett kérdéseinkre egyáltalán nem jöttek válaszok, még az sem mondható biztosra, hogy az AMX Nandor House valóban hotelt akarna fejleszteni a József nádor téren.

Próbáltunk információt szerezni az eladótól is, de itt sem jártunk szerencsével. Az AMX Nador House a Nador Palace Ingatlanhasznosító Kft-től vette meg az ingatlant. Az eladó cég ügyvezetője egy Zoran Kapor nevű férfi, és a cég tulajdonosa az Egyesült Államokban, Delaware-ben bejegyzett fantomcég, a Central Capital 2006 LLC. Azért fantomcég, mert a vállalkozást eleve egy olyan amerikai cég - a The Company Corporation - segítségével alapították, aminek egyik szolgálatatása pont az, hogy segít elfedni a cégek képviselőit és tulajdonosait.

A Nador Palace egy másik ingatlankezelőtől, a Benevoltól vette az épületet 2007-ben. A Benevol szerezte meg 2005-ben a régi székházat, amikor a Magyar Posta privatizálta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.