Újabb palota került a Tiborczhoz köthető cégbirodalomhoz

Korábban megírtuk, hogy több szálon is Tiborcz Istvánhoz köthető a cégháló, ami tavaly év végén 200 millió forintért megvásárolta a a turai Schossberger-kastélyt. Ezt:

(Fotó: Botos Tamás)

Most az Átlátszó kiderítette, hogy a turai kastélyt bezsebelő TRA Real Estates Kft, testvércége, at AMX HS Real Estate Kft. megvette Rátkai Klub villáját a Városligeti fasoron. Ezt:

Az AMX HS úgy testvércége a TRA Kft-nek, hogy a TRA tulajdonosa, a BDPST Zrt. (aminek bejegyzése után maga Tiborcz fizette a 100 ezer forintos illetéket), tulajdonosa az AMX Hs-nek is. Nagyjából így néz ki a cégháló:

Az AMX HS és az AMX Nador House a TRA Kft-hez hasonlóan ingatlankezelő cégek, és ezeket is 2015 nyarán alapították. Az AMX HS a fasori villa tulajdoni lapja szerint 2015 augusztusa óta az ingatlan tulajdonosa. Az épület korábban a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége (korábbi nevén Művészeti és Tájékoztatási Szakszervezetek Szövetsége) tulajdonában állt, a szervezet vezetője meg is erősítette az átadást az Átlátszó kérdésére. A birtokba adás pont 2016. február 16-án történt.

A vásárlás időpontja alapján a villára közvetlenül a cégalapítás után rámozdult a kft. Nagyjából ekkor kezdtek érdeklődni a turai kastély felől is, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy

az egész cégháló nagy értékű ingatlanprojektekre jött létre.

2015 nyarán alapították a BDPST mellett az AMX HS msáik tulajdonosát, a Hollandiában bejegyzett HBRE Internationalt is.

Ebben a cégben is visszaköszön Orbán Viktor kapcsolata.

A HBRE egyik tulajdonosa, Adnan Polat ugyanis egy dúsgazdag török vállalkozó, aki kifejezetten jó viszonyban van most a magyar kormánnyal. Polat a Galatasaray focicsapat volt elnöke és - ahogyan a Heti Válasz megírta - az állam partnereként a magyar–török gazdasági-kulturális kapcsolatok kulcsfigurája.

Polat ott van a Magyar Nemzeti Kereskedőház törökországi képviseletének tulajdonosai között is, a Magyar Nemzeti Kereskedőház pedig ügye a külügyminisztérium háttérintézménye. Ezen kívül december 1-jén a Polat tulajdonában álló Polat Holding isztambuli irodaházába költözött be az az Isztambuli Magyar Kulturális Központ.

A céghálóban még egy kft. van, amiről egyelőre nem tudjuk, milyen ingatlant vásárolt, az AMX Nador House. A 444 korábban többször kereste már a BDPST és a TRA Kft. vezérigazgatójaként bejegyzett Tóth Juditot, rajta kívül pedig Tiborcz Istvánt is ebben az ügyben, de eddig nem kaptunk választ egyiküktől sem.