Újabb palota került a Tiborczhoz köthető cégbirodalomhoz

POLITIKA
2016 február 16., 18:15
comments 114

Korábban megírtuk, hogy több szálon is Tiborcz Istvánhoz köthető a cégháló, ami tavaly év végén 200 millió forintért megvásárolta a a turai Schossberger-kastélyt. Ezt:

A turai Schossberger-kastély (Fotó: Botos Tamás)
photo_camera (Fotó: Botos Tamás)

Most az Átlátszó kiderítette, hogy a turai kastélyt bezsebelő TRA Real Estates Kft, testvércége, at AMX HS Real Estate Kft. megvette Rátkai Klub villáját a Városligeti fasoron. Ezt:

A Rátkai-klub villája a Fasorban.
photo_camera

Az AMX HS úgy testvércége a TRA Kft-nek, hogy a TRA tulajdonosa, a BDPST Zrt. (aminek bejegyzése után maga Tiborcz fizette a 100 ezer forintos illetéket), tulajdonosa az AMX Hs-nek is. Nagyjából így néz ki a cégháló:

photo_camera

Az AMX HS és az AMX Nador House a TRA Kft-hez hasonlóan ingatlankezelő cégek, és ezeket is 2015 nyarán alapították. Az AMX HS a fasori villa tulajdoni lapja szerint 2015 augusztusa óta az ingatlan tulajdonosa. Az épület korábban a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége (korábbi nevén Művészeti és Tájékoztatási Szakszervezetek Szövetsége) tulajdonában állt, a szervezet vezetője meg is erősítette az átadást az Átlátszó kérdésére. A birtokba adás pont 2016. február 16-án történt.

A vásárlás időpontja alapján a villára közvetlenül a cégalapítás után rámozdult a kft. Nagyjából ekkor kezdtek érdeklődni a turai kastély felől is, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy

az egész cégháló nagy értékű ingatlanprojektekre jött létre.

2015 nyarán alapították a BDPST mellett az AMX HS msáik tulajdonosát, a Hollandiában bejegyzett HBRE Internationalt is.

Ebben a cégben is visszaköszön Orbán Viktor kapcsolata.

A HBRE egyik tulajdonosa, Adnan Polat ugyanis egy dúsgazdag török vállalkozó, aki kifejezetten jó viszonyban van most a magyar kormánnyal. Polat a Galatasaray focicsapat volt elnöke és - ahogyan a Heti Válasz megírta - az állam partnereként a magyar–török gazdasági-kulturális kapcsolatok kulcsfigurája.

Polat ott van a Magyar Nemzeti Kereskedőház törökországi képviseletének tulajdonosai között is, a Magyar Nemzeti Kereskedőház pedig ügye a külügyminisztérium háttérintézménye. Ezen kívül december 1-jén a Polat tulajdonában álló Polat Holding isztambuli irodaházába költözött be az az Isztambuli Magyar Kulturális Központ.

A céghálóban még egy kft. van, amiről egyelőre nem tudjuk, milyen ingatlant vásárolt, az AMX Nador House. A 444 korábban többször kereste már a BDPST és a TRA Kft. vezérigazgatójaként bejegyzett Tóth Juditot, rajta kívül pedig Tiborcz Istvánt is ebben az ügyben, de eddig nem kaptunk választ egyiküktől sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.