A Vatikán leszólt az apácáknak, hogy vigyázzanak az internettel

vallás
2018 május 16., 12:03
comments 52

A Vatikán vallási életért felelős hivatala nemrég egy iránymutatást adott ki a kolostorokban élő apácáknak arról, hogyan használják az internetet és a közösségi oldalakat. Bár nem tiltották meg nekik, hogy használják a Facebookot és a Twittert, vagy akár online híreket olvassanak, de arra intik őket, hogy mindezt óvatossággal és józansággal tegyék.

Arra is nagyon figyelniük kell, hogy milyen típusú és minőségű online tartalmakat fogyasztanak. Azt tanácsolják nekik, hogy ne szennyezzék be az elmélkedő világukat mindenféle zajjal, hírekkel és szavakkal.

Az iránymutatást egyébként három héttel azután adták ki, hogy spanyol apácák egy csoportja a Facebookon tiltakozott egy bírósági ítélet ellen, ami felmentette a nemi erőszak vádja alól azt az 5 férfit, akiket azzal gyanúsítottak, hogy 2016-ban megerőszakoltak egy 18 éves lányt Pamplonában. A férfiakat végül nem nemi erőszak, hanem szexuális visszaélés miatt ítélték el, ami hatalmas felháborodást okozott az országban.

A nagy vitákat kiváltó bírósági ítélet után a hondarribiai apácák a Facebookon álltak ki a megerőszakolt lány mellett. Arról írtak, hogy minden nőnek megvan a joga, hogy bármikor szabadon nemet mondjon anélkül, hogy ezért elítélnék, megerőszakolnák, megfélemlítenék, megölnék vagy megaláznák. A poszt 14 ezer lájkot kapott és 15 ezeren osztották meg. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.