A Vatikán leszólt az apácáknak, hogy vigyázzanak az internettel

A Vatikán vallási életért felelős hivatala nemrég egy iránymutatást adott ki a kolostorokban élő apácáknak arról, hogyan használják az internetet és a közösségi oldalakat. Bár nem tiltották meg nekik, hogy használják a Facebookot és a Twittert, vagy akár online híreket olvassanak, de arra intik őket, hogy mindezt óvatossággal és józansággal tegyék. 

Arra is nagyon figyelniük kell, hogy milyen típusú és minőségű online tartalmakat fogyasztanak. Azt tanácsolják nekik, hogy ne szennyezzék be az elmélkedő világukat mindenféle zajjal, hírekkel és szavakkal.

Az iránymutatást egyébként három héttel azután adták ki, hogy spanyol apácák egy csoportja a Facebookon tiltakozott egy bírósági ítélet ellen, ami felmentette a nemi erőszak vádja alól azt az 5 férfit, akiket azzal gyanúsítottak, hogy 2016-ban megerőszakoltak egy 18 éves lányt Pamplonában. A férfiakat végül nem nemi erőszak, hanem szexuális visszaélés miatt ítélték el, ami hatalmas felháborodást okozott az országban.

A nagy vitákat kiváltó bírósági ítélet után a hondarribiai apácák a Facebookon álltak ki a megerőszakolt lány mellett. Arról írtak, hogy minden nőnek megvan a joga, hogy bármikor szabadon nemet mondjon anélkül, hogy ezért elítélnék, megerőszakolnák, megfélemlítenék, megölnék vagy megaláznák. A poszt 14 ezer lájkot kapott és 15 ezeren osztották meg. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.