Tudományos módszerrel döntötték el az internetet kettéhasító yanny/laurel vitát

TUDOMÁNY
2018 május 16., 05:34

Tudományos módszerekkel fejtették meg a világon végigseprő arany/fehér ruha  miatt kirobbant vita hangváltozatát. Egy ideje terjed egy felvétel, amin a gépi hang egyetlen szót mond, ám egyesek yannyt, mások pedig laurelt hallanak. 

link Forrás

Én egyébként tisztán laurelt hallok, de a Quartz megkereste az illinois Northwestern University neurobiológusát, Nina Kraust, hogy végre tegyen igazságot a kérdésben, aki inkább yannyt hallott. Mivel Kraust sem nyugtatta meg a saját tapasztalása, bevonta az Arizónai Egyetem nyelvészét, Brad Storyt is, aki külön elemezte a felvétel hanghullámait, 

és szerinte a mintázat inkább a laurelre hasonlít. 

A vizsgálatból kiderült, hogy felismerhetők az l és az r betűk mintái. De mivel a felvétel minősége nem túl jó, Story sem tartja meglepőnek, hogy egyesek egészen mást hallanak ki belőle. Ráadásul ilyen esetekben  az agyunk úgy működik, hogy ha előre meggyőznek arról, mi van a felvételen, akkor képtelenek leszünk mást hallani. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.