Tudományos módszerrel döntötték el az internetet kettéhasító yanny/laurel vitát

2018 május 16., szerda 5:34
337

Tudományos módszerekkel fejtették meg a világon végigseprő arany/fehér ruha  miatt kirobbant vita hangváltozatát. Egy ideje terjed egy felvétel, amin a gépi hang egyetlen szót mond, ám egyesek yannyt, mások pedig laurelt hallanak. 

Én egyébként tisztán laurelt hallok, de a Quartz megkereste az illinois Northwestern University neurobiológusát, Nina Kraust, hogy végre tegyen igazságot a kérdésben, aki inkább yannyt hallott. Mivel Kraust sem nyugtatta meg a saját tapasztalása, bevonta az Arizónai Egyetem nyelvészét, Brad Storyt is, aki külön elemezte a felvétel hanghullámait, 

és szerinte a mintázat inkább a laurelre hasonlít. 

A vizsgálatból kiderült, hogy felismerhetők az l és az r betűk mintái. De mivel a felvétel minősége nem túl jó, Story sem tartja meglepőnek, hogy egyesek egészen mást hallanak ki belőle. Ráadásul ilyen esetekben  az agyunk úgy működik, hogy ha előre meggyőznek arról, mi van a felvételen, akkor képtelenek leszünk mást hallani. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt