Aszad váratlanul beugrott Putyinhoz Szocsiban

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Váratlan, előre be nem jelentett találkozót tartott csütörtökön Szocsiban Bassár el-Aszad szíriai államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Aszad oroszországi munkalátogatásáról Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tájékoztatta a sajtót a fekete-tengeri városból.

Fotó: Mihail Klimentyev/AFP

A két vezető a beszámoló szerint hangsúlyozta, hogy fontos megteremteniük a szíriai politikai rendezési folyamat körülményeit. Putyin gratulált a vendégének a terrorizmus elleni harcban elért jelentős eredményekhez, rámutatva, hogy a katonai sikerek megteremtették a tárgyalási folyamat újraindításának feltételeit.

Fotó: Mihail Klimentyev/AFP

Aszad közölte Putyinnal, hogy delegációt küld az ENSZ égisze felállítandó szíriai alkotmányozó bizottságba, amit Putyin üdvözölt. A szíriai vezető, aki köszönetet mondott az orosz elnöknek a rendszerének 2015 ősze óta nyújtott katonai támogatásért, azt mondta, a terroristák által ellenőrzött területek „összezsugorodtak”. Azt mondta, százezrek tértek haza, és milliók vannak hazatérőben.

Fotó: Mihail Klimentyev/AFP

Alekszej Lapin altábornagy, az orosz központi katonai körzet parancsnoka, a szíriai orosz kontingens volt törzsfőnöke egy csütörtöki jekatyerinburgi egyetemi előadásán elmondta, hogy a szíriai kormányhadsereg az orosz haderő támogatásával kb. 65 ezer fegyverest, köztük 819 parancsnokot semmisített meg. A tábornok szerint emellett elpusztították a terroristák több mint 8000 páncélozott járművét és nagy kaliberű golyószóróval felszerelt kisteherautóját, 718 fegyvert és hadianyagot előállító üzemét és műhelyét, illetve 37 „dzsihádmobil”- és 4 „dzsihádtank”-gyárát. Lapin elmondta, hogy a szíriai hadszíntéren jól vizsgázott a TOSZ-1A,„Szolncepjok” típusú nehéz lángszóró. A T-72-es páncélos futóművére felszerelt, a földalatti járatok és fedezékek elpusztítására kifejlesztett fegyver szíriai bevetéséről eddig nem számolt be.

A szíriai helyzet egyike lesz azoknak a témaköröknek, amiket Angela Merkel német kancellár pénteken, szintén Szocsiban meg akar vitatni Putyinnal. (MTI)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.