Aszad váratlanul beugrott Putyinhoz Szocsiban

Váratlan, előre be nem jelentett találkozót tartott csütörtökön Szocsiban Bassár el-Aszad szíriai államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Aszad oroszországi munkalátogatásáról Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tájékoztatta a sajtót a fekete-tengeri városból.

Fotó: Mihail Klimentyev/AFP

A két vezető a beszámoló szerint hangsúlyozta, hogy fontos megteremteniük a szíriai politikai rendezési folyamat körülményeit. Putyin gratulált a vendégének a terrorizmus elleni harcban elért jelentős eredményekhez, rámutatva, hogy a katonai sikerek megteremtették a tárgyalási folyamat újraindításának feltételeit.

Fotó: Mihail Klimentyev/AFP

Aszad közölte Putyinnal, hogy delegációt küld az ENSZ égisze felállítandó szíriai alkotmányozó bizottságba, amit Putyin üdvözölt. A szíriai vezető, aki köszönetet mondott az orosz elnöknek a rendszerének 2015 ősze óta nyújtott katonai támogatásért, azt mondta, a terroristák által ellenőrzött területek „összezsugorodtak”. Azt mondta, százezrek tértek haza, és milliók vannak hazatérőben.

Fotó: Mihail Klimentyev/AFP

Alekszej Lapin altábornagy, az orosz központi katonai körzet parancsnoka, a szíriai orosz kontingens volt törzsfőnöke egy csütörtöki jekatyerinburgi egyetemi előadásán elmondta, hogy a szíriai kormányhadsereg az orosz haderő támogatásával kb. 65 ezer fegyverest, köztük 819 parancsnokot semmisített meg. A tábornok szerint emellett elpusztították a terroristák több mint 8000 páncélozott járművét és nagy kaliberű golyószóróval felszerelt kisteherautóját, 718 fegyvert és hadianyagot előállító üzemét és műhelyét, illetve 37 „dzsihádmobil”- és 4 „dzsihádtank”-gyárát. Lapin elmondta, hogy a szíriai hadszíntéren jól vizsgázott a TOSZ-1A,„Szolncepjok” típusú nehéz lángszóró. A T-72-es páncélos futóművére felszerelt, a földalatti járatok és fedezékek elpusztítására kifejlesztett fegyver szíriai bevetéséről eddig nem számolt be.

A szíriai helyzet egyike lesz azoknak a témaköröknek, amiket Angela Merkel német kancellár pénteken, szintén Szocsiban meg akar vitatni Putyinnal. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.