Egyre szomorúbbak a dalok

érdekes adat
2018 május 17., 08:39

A Kaliforniai Egyetem kutatói félmillió, 1985 és 2015 között kiadott popszámot elemeztek, és megállapították, hogy a dalok

egyre szomorúbbak lettek az elmúlt 30 évben.

A kutatáshoz nem azt vizsgálták, hogy miről énekelnek a dalokban, hanem a hangzást értékelték, tehát a dallamok lettek szomorkásabbak. 

Szempontrendszerük alapján ez például egy szomorú szám:

link Forrás

Ez pedig egy vidám:

link Forrás

Tipikus, hogy a szomorú 2014-ből, a vidám meg 1984-ből való. 

A kutatás azt is megállapította, hogy a szomorúbb számok nem lettek népszerűbbek attól, hogy többet készítenek belőlük. A vidám, táncolható dalok a sikeresebbek mind a mai napig. 

Tanulmányukból az is kiderül, hogy 2000 óta a rock népszerűsége csökken, a női énekhanggal előadott popdaloké viszont növekszik. (Businessinsider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.