Megjelent az ebola egy kongói nagyvárosban

Néhány hete újra megjelent a halálos fertőző betegség, az ebola Afrikában. 2014 és 2016 között már volt egy nagy járvány a kontinens nyugati felén, Libériában, Guineában és Sierra Leonéban, több mint 11 ezer ember halt akkor bele.

Most a Kongói Demokratikus Köztársaságban tűnt fel a betegség, először csak az ország ritkán lakott részein. Csütörtökön azonban hivatalosan bejelentették, hogy a kór már egy egymilliós nagyvárosban, Mbandakában is megjelent, 42 fertőzöttet regisztráltak már. Az egészségügyi szervezetek attól tartanak, hogy a sűrűn lakott, nagy átmenő forgalmat bonyolító nagyvárosban nagyon gyorsan terjedhet a betegség.

Ápoló védőfelszerelésben a kongói Bikoro kórházban.Fotó: Mark Naftalin/UNICEF/AFP

Nemzetközi szervezetek mozgósítottak ezért, és igyekeznek minél több helyre eljuttatni a védőoltást. Egy hivatalosan még nem teljesen engedélyezett készítményről van szó, de az eddigi tapasztalatok alapján hatásos a szer. Komoly probléma vele viszont, hogy hűteni kell, ha -60 fok fölé melegszik, akkor megromlik. Sok ebola által sújtott településen viszont nincs áram, vagy ha van, akkor sokszor áll a szolgáltatás. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.