2008 óta először disszidált észak-koreai katonatiszt

Szombaton kora reggel hajóval hagyta el Észak-Koreát egy katonatiszt és egy civil, majd nem sokkal később felvette őket a dél-koreai partőrség, miután azt mondták, disszidálni akarnak. Dél-Korea évek óta hangsúlyozza, hogy minden észak-koreai disszidenst befogad, ez a eset viszont komoly diplomáciai viszályt szülhet. Nemcsak azért, mert a szombaton disszidált katonatiszt 2008 óta az első katonatiszt, aki Dél-Koreába költözik, de azért is, mert a disszidensek befogadása tovább dühítheti az észak-koreai vezetést.

Április 27-én még a történelmi jelentőségű panmindzsoni találkozón került közelebb egymáshoz Kim Dzsongun és Mun Dzsein dél-koreai elnök, akik mindketten elkötelezték magukat a diplomáciai enyhülés és a két Korea viszonyának javítása mellett. Az utóbbi egy hétben azonban Észak-Korea egyre jobban feldühödött, ég azzal is fenyegetőztek, hogy lefújják a június 12-re tervezett találkozót Trump és Kim között.

Először amiatt sértődtek meg, hogy a dél-koreai hadsereg megtartotta közös hadgyakorlatát az amerikaiakkal, majd az tette be a kaput, hogy engedték a dél-koreai parlamentben beszélni a valaha volt legmagasabb rangú észak-koreai disszidenst, egy katonai vezetőt, aki arra figyelmeztette a dél-koreai képviselőket, hogy ígéreteivel szemben Kim sosem lesz hajlandó teljesen leépíteni Észak-Korea nukleáris arzenálját. A disszidensre Észak-Korea a neve említése nélkül, csak „az emberi szemétként” hivatkozik diplomáciai közleményeiben is.

A két új disszidens befogadása miatt Mun Dzsein elnöknek várhatóan újra magyarázkodnia kell majd. (Telegraph)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.