2008 óta először disszidált észak-koreai katonatiszt

2018 május 19., szombat 4:09
30

Szombaton kora reggel hajóval hagyta el Észak-Koreát egy katonatiszt és egy civil, majd nem sokkal később felvette őket a dél-koreai partőrség, miután azt mondták, disszidálni akarnak. Dél-Korea évek óta hangsúlyozza, hogy minden észak-koreai disszidenst befogad, ez a eset viszont komoly diplomáciai viszályt szülhet. Nemcsak azért, mert a szombaton disszidált katonatiszt 2008 óta az első katonatiszt, aki Dél-Koreába költözik, de azért is, mert a disszidensek befogadása tovább dühítheti az észak-koreai vezetést.

Április 27-én még a történelmi jelentőségű panmindzsoni találkozón került közelebb egymáshoz Kim Dzsongun és Mun Dzsein dél-koreai elnök, akik mindketten elkötelezték magukat a diplomáciai enyhülés és a két Korea viszonyának javítása mellett. Az utóbbi egy hétben azonban Észak-Korea egyre jobban feldühödött, ég azzal is fenyegetőztek, hogy lefújják a június 12-re tervezett találkozót Trump és Kim között.

Először amiatt sértődtek meg, hogy a dél-koreai hadsereg megtartotta közös hadgyakorlatát az amerikaiakkal, majd az tette be a kaput, hogy engedték a dél-koreai parlamentben beszélni a valaha volt legmagasabb rangú észak-koreai disszidenst, egy katonai vezetőt, aki arra figyelmeztette a dél-koreai képviselőket, hogy ígéreteivel szemben Kim sosem lesz hajlandó teljesen leépíteni Észak-Korea nukleáris arzenálját. A disszidensre Észak-Korea a neve említése nélkül, csak „az emberi szemétként” hivatkozik diplomáciai közleményeiben is.

A két új disszidens befogadása miatt Mun Dzsein elnöknek várhatóan újra magyarázkodnia kell majd. (Telegraph)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt