Nukleáris töltet célba juttatására képes bombázókat küldött a kínai hadsereg a Dél-kínai-tengerre

2018 május 19., szombat 6:53
125

Egy hadgyakorlat keretében újabb repülőgépeket, köztük nukleáris töltetek célba juttatására is képes H-6K bombázókat is küldött a Kínai Néphadsereg a Dél-kínai-tengeren létesített katonai bázisokra.

A Dél-kínai-tenger fontos tengeri kereskedelmi utak metszéspontja, és kutatók szerint jelentős gáz- és olajtartalék rejtőzhet alatta. Épp ezért vitatott a terület hovatartozása, bizonyos részekre igényt tart Kína mellett Vietnam, Brunei, Tajvan, a Fülöp-szigetek és Malajzia is. A kínaiak léptek azonban a leggyorsabban, a sekélyebb részeken mesterséges szigeteket hoztak létre, amikre katonai bázisokat építettek.

Több ország, köztük az Egyesült Államok is elítélte a kínai fellépést, Washington hadihajókat küldött a térségbe, hogy megfigyeljék, mi történik, a kínai hadsereg azonban egyre határozottabban tartotta távol az amerikaiakat a bázisaiktól.

Most nem tudni azt sem, melyik bázisra érkeztek a bombázók, ezt ugyanis Peking nem árulta el, a gyakorlatról közzétett videókon pedig nem beazonosítható a helyszín. A Kínai Néphadsereg közleménye szerint a gyakorlat arra szolgál, hogy a haderő felkészüljön „a csatára”, amit a területért vívnak majd. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt