Nukleáris töltet célba juttatására képes bombázókat küldött a kínai hadsereg a Dél-kínai-tengerre

külföld
2018 május 19., 06:53
comments 122

Egy hadgyakorlat keretében újabb repülőgépeket, köztük nukleáris töltetek célba juttatására is képes H-6K bombázókat is küldött a Kínai Néphadsereg a Dél-kínai-tengeren létesített katonai bázisokra.

A Dél-kínai-tenger fontos tengeri kereskedelmi utak metszéspontja, és kutatók szerint jelentős gáz- és olajtartalék rejtőzhet alatta. Épp ezért vitatott a terület hovatartozása, bizonyos részekre igényt tart Kína mellett Vietnam, Brunei, Tajvan, a Fülöp-szigetek és Malajzia is. A kínaiak léptek azonban a leggyorsabban, a sekélyebb részeken mesterséges szigeteket hoztak létre, amikre katonai bázisokat építettek.

Több ország, köztük az Egyesült Államok is elítélte a kínai fellépést, Washington hadihajókat küldött a térségbe, hogy megfigyeljék, mi történik, a kínai hadsereg azonban egyre határozottabban tartotta távol az amerikaiakat a bázisaiktól.

Most nem tudni azt sem, melyik bázisra érkeztek a bombázók, ezt ugyanis Peking nem árulta el, a gyakorlatról közzétett videókon pedig nem beazonosítható a helyszín. A Kínai Néphadsereg közleménye szerint a gyakorlat arra szolgál, hogy a haderő felkészüljön „a csatára”, amit a területért vívnak majd. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.