Kína megígérte, hogy több amerikai árut vásárol

gazdaság
2018 május 20., 05:30
comments 37

Washingtonban tárgyalt Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter, és a megbeszélések után Ho azt mondta, hogy lemondanak a kereskedelmi háborúról, és nem emelnek további vámokat.

A jövő héten lépnek életbe amerikai büntetővámok kínai termékekre, amelyekkel szemben Kína kemény válaszlépéseket ígért. Hogy ezeket pontosan hogyan érinti a mostani megállapodás az még nem világos.

Hivatalosan csak abban egyeztek meg, hogy Kína igyekszik majd több terméket importálni az USA-ból, hogy enyhüljön az egyensúlytalanság a külkereskedelemben. Élelmiszeből és LNG gázból vesz majd többet várhatóan Kína, de az nem világos, hogy mennyit és mikor.

Donald Trump már 2016-os kampányában azt ígérte, hogy tesz valamit az ellen, hogy az USA sokkal több kínai terméket vásárol, mint amennyit ott elad. Hatalomra jutva azt követelte, hogy évi 200 milliárd dollárral költsenek a kínaiak többet amerikai termékekre, de ez a legtöbb szakértő szerint teljesen irreális felvetés volt. A másik problémája az amerikai kormánynak, hogy a kínai cégek rendszeresen fizetés nélkül használnak amerikai licenszeket. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.