Akár az USA részvétele nélkül is születhet egy új atomalku Iránnal

Irán vasárnap jelentette be, hogy diplomatáik pénteken Bécsbe utaznak, hogy találkozzanak brit, francia, német, orosz és kínai diplomatákkal. A téma az lesz, hogy mi a következő lépés, miután az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta az Iránnal kötött nemzetközi atomalkut. Washington nem fog részt venni ezen a találkozón. 

A német Welt am Sonntag közben névtelen EU-s forrásokra hivatkozva arról írt, hogy felmerült egy új megállapodás lehetősége is, ami a 2015-ös alku megismétlése lenne, csak már az USA részvétele nélkül, illetve lenne benne néhány kitétel, amivel az amerikaiak kedvére tennének. Ilyen lehetne például az iráni rakétaprogramra vonatkozó megkötések beemelése, melyek nem voltak részei az eredeti atomalkunak. 

Az EU-hivatalnok abban bízik, hogy ha sikerül kellő ilyen elemet beemelniük, akkor az Egyesült Államok is eltekinthet a szankciók további fenntartásától. 

Az amerikai külügyminisztérium jelezte, hogy remélik, az EU a központi kérdésre fog fókuszálni a tárgyalások során, ami pedig az, hogy Irán megszegte az atomalku ráeső részét. Ezt amúgy hivatalos adatok nem támasztják alá, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Irán betartja a vállalásait, csak Benjamin Netanjahu és Donald Trump látja másképp. 

Iráni sajtóinformációk szerint a pénteki találkozón csak a jelenlegi atomalku lesz napirenden. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.