Akár az USA részvétele nélkül is születhet egy új atomalku Iránnal

2018 május 21., hétfő 8:40
62

Irán vasárnap jelentette be, hogy diplomatáik pénteken Bécsbe utaznak, hogy találkozzanak brit, francia, német, orosz és kínai diplomatákkal. A téma az lesz, hogy mi a következő lépés, miután az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta az Iránnal kötött nemzetközi atomalkut. Washington nem fog részt venni ezen a találkozón. 

A német Welt am Sonntag közben névtelen EU-s forrásokra hivatkozva arról írt, hogy felmerült egy új megállapodás lehetősége is, ami a 2015-ös alku megismétlése lenne, csak már az USA részvétele nélkül, illetve lenne benne néhány kitétel, amivel az amerikaiak kedvére tennének. Ilyen lehetne például az iráni rakétaprogramra vonatkozó megkötések beemelése, melyek nem voltak részei az eredeti atomalkunak. 

Az EU-hivatalnok abban bízik, hogy ha sikerül kellő ilyen elemet beemelniük, akkor az Egyesült Államok is eltekinthet a szankciók további fenntartásától. 

Az amerikai külügyminisztérium jelezte, hogy remélik, az EU a központi kérdésre fog fókuszálni a tárgyalások során, ami pedig az, hogy Irán megszegte az atomalku ráeső részét. Ezt amúgy hivatalos adatok nem támasztják alá, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Irán betartja a vállalásait, csak Benjamin Netanjahu és Donald Trump látja másképp. 

Iráni sajtóinformációk szerint a pénteki találkozón csak a jelenlegi atomalku lesz napirenden. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt