Másfélmilliót kap, aki megtervezi Magyarország új logóját

MŰVÉSZET
2018 május 22., 14:13
comments 287

Magyarországnak van ugyan szép, koronás logója, de most újat terveztet neki a Magyar Turisztikai Ügynökség, turisztikai célokra. Mellé országszlogent is, olyat, ami a logóval párban egyszerre fejez ki nagyjából 50 különféle, a pályázati kiírásban felsorolt dolgot, Európa védőbástyájától a gasztronómián, művészeteken, felszíni és azalatti vizeken és a tudományokon át a pezsgő romkocsmai dajdajozásig, valamint - nem tréfálok! - az újhullámos kávézókig. Ki nem hagyva persze a borokat és a különleges nyelvet.

Valakinek nagyon bejöhetnek a figurázós dizájnkávék ezen az ügynökségen! 

A kiírók alapvetően szövegalapú logót szeretnének, valami olyasmit, mint Görögországé:

de mutatok még pár ilyen típusú hasonló darabot:

De a logónak azért nem kell tisztán szövegesnek lennie, az MTÜ ugyanis megengedi, hogy képi elem is kapcsolódjon hozzá.

A kiírás szerint

„A pályázat célja Magyarország logójának és szlogenjének megalkotása, hosszú távú pozicionálása és (...) egy olyan turisztikai országmárka kialakítása, mely a jövőben az ország azonosítására szolgál, jól megkülönböztethetővé teszi azt, ami alapján a későbbiekben kialakítható egy minden kreatív megjelenést tartalmazó brandbook.”

A leendő új logót kiadványokon, hirdetésekben, plakátokon, ajándéktárgyakon is használni fogják. A győztes nettó másfélmilliót, a második és harmadik helyzett fél-félmillió forintot kap.

A kiírás legviccesebb pontja egyértelműen az, hogy mindenki indulhat, aki ellen nincs valamilyen eljárás, kivéve azt, aki beszólt az MTÜ-nek. Most sem viccelek, így hangzik ez a hivatalos szövegben:

„Kizáró okok: (...) - Pályázó bármilyen fórumon a pályázatra, Magyarország turisztikai országimázsára, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-re jó hírnevet sértő kijelentést tett, vagy érdekeit sértette, vagy ilyen tartalmú, megjelenésű pályázatot nyújt be.”

De ilyen ember azért, hála istennek, kevés akadhat a világon. A kiírás érdekessége továbbá, hogy ha jól értettem, a kiértékelésnél meglepően sokat számít a közönség szavazata. Lényegében annyit, mintha a négytagú zsűri ötödik tagja a nagyközönség lenne. A 4 profi tag ugyanis iskolai jegyekkel, 1-től 5-ig osztályoz, csakúgy, mint mi, a pontokat pedig összeadják, úgy alakul ki a végeredmény. Pontegyenlőség esetén a zsűrielnök szavazata dönt.

Egy ember akárhány tervet beadhat, a pályázatoknak június 12-én délig kell megérkezniük.

Az egész annyira jó ötlet, hogy kullancsként azonnal rá is akaszkodnánk: ha lenne logó- és szlogenötleted, de valamilyen okból nem akarsz elindulni a rendes pályázaton, küldd el nekünk a pályaművedet a szilyl KUKAC 444.hu mailcímre, MAGYAR LOGÓ subjecttel. A beérkező pályaművekből közöljük a legerősebbeket. Hogy jó legyen a játék, rajzolás és agyalás előtt olvasd el az eredeti kiírást, és próbálj meg mindenben megfelelni a feltételeknek!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.