Ezrével tolonganak az angolok a német állampolgárságért

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Mióta az Egyesült Királyság állampolgárai döntöttek arról, hogy nem kívánnak a továbbiakban az Európai Unióhoz tartozni, őrült sebességgel nő azoknak a briteknek a száma, akik német állampolgársághoz folyamodnak. 

Csak 2017-ben 162 százalékos növekedés állt be az állampolgársági kérelmek tekintetében az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

2016-ban - a júniusi népszavazáson biztossá vált Brexit évében - 2865-en folyamodtak német állampolgárságért az angolok közül, de már az is sokszorosa volt az azt megelőző év számainak. 2015-ben még csak 622 ilyen kérelem érkezett az illetékes bevándorlási hivatalba.  

A német útlevél persze egyébként is népszerű, mert semmilyen útlevélhez nem társul annyi ingyenes vízumlehetőség, mint a németekéhez. 

A Brexit hivatalosan 2019 márciusától lesz érvényben, ekkor veszi kezdetét az ún. tranzitidőszak, ami 2020 végéig tart. Addig a brit állampolgárok megőrizhetik uniós státuszuk előnyeit, így például a szabad utazás lehetőségét a schengeni övezetben, utána már aligha. (Quartz)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.