Amnesty International: A Boko Haramtól kiszabadított nők ezreit erőszakolták meg nigériai katonák

Terrorizmus
2018 május 24., 18:41
comments 68

A Boko Haram nigériai dzsihadista szervezet fogságából kiszabadított nők ezreit erőszakolták meg nigériai katonák az elmúlt években – állította friss jelentésében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

A felnőtt nők és fiatal lányok kénytelenek voltak magukat alávetni az erőszaknak, hogy elkerüljék az éhezést – mondta Osai Ojigho, az AI nigériai igazgatója.

A szervezet szerint mind a katonák, mind a Boko Haram elleni harcban a hadsereg oldalán harcoló Egyesített Civil Erők (CJTF) nevű nigériai önvédelmi milícia tagjai követtek el erőszakot, sokszor az élelmiszer megvonásával zsarolva az áldozatokat.

A Cserbenhagytak minket című jelentéshez a jogvédő szervezet munkatársai kb. 300 emberrel készítettek interjút, és meglátogattak hét tábort Borno északkelet-nigériai szövetségi állam területén.

Az egyik interjúban egy 20 éves nő így mesélte el a történteket:

„Egy (a CJTF-ben harcoló) férfi bejött hozzám, és ételt hozott nekem (…), majd elhúzta a sátor ajtaját, és megerőszakolt. Azt mondta, hogy »Én adtam neked ezeket a dolgokat, ha akarod őket, férjként és feleségként kell viselkednünk.«”

„Az elkövetők és feletteseik, akik ezt büntetlenül hagyták, a nemzetközi jog értelmében bűncselekményt követtek el, és ezért felelősségre kell őket vonni” – mondta Ojigho.

A nigériai kormány csütörtöki közleményében vitatta a jelentés hitelességét, a hadsereg hamisnak és kitalációnak nevezte a jelentést.

2018. február 22-én egy nigériai iskola udvara, ahonnan 110 iskoláslányt raboltak el a Boko Haram fegyveresei.
photo_camera 2018. február 22-én egy nigériai iskola udvara, ahonnan 110 iskoláslányt raboltak el a Boko Haram fegyveresei. Fotó: Aminu Abubakar/AFP

A Boko Haram dzsihadista szervezet gyakran rabol el fiatal lányokat, nőket, egyeseket feleségül ad a terroristákhoz, míg másokat felhasznál öngyilkos robbantásos merényletek elkövetéséhez. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.