Így robbant fel Észak-Korea nukleáris kísérleti terepe

Bár csütörtökön végül nem ez lett a legfontosabb, Észak-Koreával kapcsolatos hír, mégiscsak történelmi jelentőségű eseménynek számít, hogy

Észak-Korea megsemmisítette egyetlen ismert nukleáris kísérleti telepét.

Ez elég jelentős, bár némileg tartalmatlan gesztus volt a részükről. Mint azt csütörtökön írtuk azután, hogy Trump váratlanul lemondta a június 12-re tervezett csúcstalálkozót, az észak-koreai vezetők már 2016 nyarán arra utalgattak, hogy atomprogramjuk hamarosan teljesíti a célját.

Mostanra teljesítette is, az elmúlt hónapok atom- és rakétakísérletei bizonyították, hogy rendelkezhetnek az Egyesült Államokat is elérni képes atomfegyverrel. Márpedig minden józan belátás szerint ez lehetett a programjuk végcélja, azt sosem tervezhették komolyan, hogy az Egyesült Államokéval vetekedő atomarzenált fejlesszenek. Vagyis a kísérleti telep immár szükségtelenné vált, így lehetővé vált, hogy látványos gesztusként megsemmisítsék.

A telep felrobbantását filmen is dokumentálták:

(Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.