36 év után újra magyar győzelem: Fucsovics Mártoné a genfi tenisztorna

sport
2018 május 26., 14:58
comments 73

Történelmi sikert ért el szombaton Fucsovics Márton:

36 év után ő volt az első magyar, aki ATP-versenyen diadalmaskodott.

A genfi salakpályás férfi tenisztorna döntőjében magabiztosan, 6:2, 6:2-re legyőzte a hatodik kiemelt német Peter Gojowczykot. Fucsovics kétszer is elvette riválisa adogatását, és 4:0-ra elhúzott, majd második játszmalabdáját értékesítve 33 perc elteltével szettelőnybe került. Ezután 2:2-nél brékelt, azután 4:2-es állásnál is, és végül kiszerválta mérkőzést, ami alig 1 óra 7 percig tartott. 

Fucsovics az elődöntőben játszik (és győz) Steve Johnson ellen.
photo_camera Fucsovics az elődöntőben játszik (és győz) Steve Johnson ellen. Fotó: SALVATORE DI NOLFI/MTI/MTVA

A díjátadón a magyar sportoló elmondta, hogy most már Svájc különleges helyet foglal el az életében.

"Gratulálok Peternek, akinek remek idénye van, és köszönet illeti az edzőmet, édesapámat és a menedzseremet is. Tavaly Bázelben vívtam életem első ATP-negyeddöntőjét, úgyhogy Svájc igazán különleges hely nekem. Az elmúlt két év nagyon nehéz volt, de remélem, sok sikeres szezon áll még előttem,"

mondta. 

A huszonhat éves nyíregyházi teniszező pályafutásának első ATP-trófeáját szerezte most meg az 501 ezer euró (159 millió forint) összdíjazású svájci tornán. Fucsovics győzelmével 89 000 eurót nyert, illetve 250 világranglista pontot szerzett. Az eddigi 60. helyről előreugorva 

a világranglista 45-ödikjeként utazhat a vasárnap kezdődő Roland Garrosra.

Fucsovics történelmet írt Genfben: 

  • utoljára 34 éve szerepelt magyar férfi teniszező ATP-torna döntőjében. Taróczy Balázs 1984-ben, Indianapolisban jutott el a fináléig, ahol 0-6, 6-7-re kikapott az ecuadori Andrés Gómeztől. 
  • És nyerni 36 év tudott utoljára magyar: szintén Taróczy, 1982-ben a hollandiai Hilversumban ünnepelhetett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.