Írországban az abortuszellenes tábor elismerte, hogy elvesztette a népszavazást

Bár Írországban még zajlik a szavazatszámlálás az pénteki népszavazás után, szombat délelőtt az abortuszellenes Save The 8th kampány szóvivője, John McGuirk elismerte, hogy vesztettek.

Már péntek este, a szavazás után az  első exit poll eredmények azt mutatták, hogy   földcsuszamlásszerű az igenek többsége:  az Irish Times és az RTÉ felmérése azt mutatta, hogy 69 százalék a tilalom eltörlésére szavazott. Hivatalos eredmény estére várható. 

Várhatóan Dublinban lesz a legmagasabb az igenek aránya: Az Irish Times szerint 50 százalékos feldolgozottságnál a fővárosban volt olyan szavazókör, ahol 79 százalék volt az igenek aránya. Leo Varadkar ír miniszterelnök azt mondta, hogy az igenek nagy arányú győzelma „Írország csendes forradalmának csúcspontja”. Az eredményről megjegyezte, hogy a nemzet nincs is annyira megosztva a kérdésben, hanem egységes, és kész a változásra. 

Annak az 1983-as alkotmánykiegészítsnek az eltörléséről szavaztak, ami azonos értékűnek nyilvánítja az anya és a magzat jogait. Ez számít Európa egyik legszigorúbb abortusztilalmának. 

A mostani szabályozás szerint csak akkor lehet megszakítani a terhességet, ha az anya élete veszélyben van. Ugyanakkor az illegális abortuszért akár 14 év börtönt is lehet kapni, ami a beavatkozást végrehajtó orvosokra is vonatkozott. Ezért gyakran amikor veszélybe került egy terhes nő élete az orvosnak azon kellett gondolkodnia, hogy az aktuális helyzet jogilag kielégíti-e a törvényben szereplő “valós veszély” kitételt.

Inkább külföldre mentek

A becslések szerint tiltás miatt évente ír nők ezrei utaznak évente Nagy-Britanniába hajón, vagy repülőn, hogy Manchesterben vagy Liverpoolban végeztessék el a terhességmegszakítást. A népszavazás előtt sokan mondták el a történetüket arról, mennyire kiszolgáltatott helyzetbe hozza őket, hogy ebben a nagyon nehéz helyzetben még külföldre kell utazniuk. 

Ha az országban a népszavazás után lazítanak a szabályokon, akkor a magzat 12 hetes koráig lehet megszakítani a terhességet, vagy ha az anya életveszélybe kerül, illetve ha a magzatról tudni, hogy nem élné túl a szülést.

Mindkét oldalnak voltak támogatói bőven, az ír miniszterelnök igenpárti, a nagyobb pártok tagjai megosztottak, a kisebb pártok inkább igenpártiak. (BBC/Independent)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.