Meghalt az ember, aki feltalálta a videojátékokat

2018 május 28., hétfő 6:31
11

81 évesen rákban meghalt az amerikai Ted Dabney, az Atari alapítója, a XX. -XXI. századi popkultúra egyik fontos háttérembere.

Dabney és társa, Nolan Bushnell azzal kerültek be a panteonba, hogy ők találták ki a játéktermi videójáték és a kereskedelmi forgalomban kapható videojáték-konzol műfaját.

A dolog 1971-ben történt, amikor a két úttörő egy, amúgy már 1961 óta létező számítógépes játék továbbfejlesztésével megcsinálta a Computer Space-t, amiben egy űrhajóval kellett háborúzni repülő csészealjak ellen a csillagokkal teri űrben. Csakhogy a kor technikai fejlettségi szintjén a játékot nem lehetett gazdaságosan terjeszteni az akkori úgynevezett miniszámítógépeken. Ekkor támadt az a látnoki ötletük, hogy mi lenne, ha egy teljes - irtó drága - számítógép helyett a programot egy csak erre a célra szolgáló, sokkal egyszerűbb célhardveren futtatnák, amit egy olyan házba építenek bele, ami pénzbedobással működtethető. 

Ezzel egyszerre született meg az arcade game és a játékkonzol műfaja. 

A történelem első arcade játékának csodás házát Bushnell maga tervezte. A forgalmazásra közös céget hoztak létre, a Syzyzgyt, ami rövidesen az Atarivá alakult át. A Computer Space siker volt, de nem egetverő, de arra pont elég, hogy folytassák. Az igazi áttörést a következő játékuk, a Pong hozta meg.

Dabney nem sokkal később kiszállt a játékiparból, előbb különféle elektronikai cégeknél dolgozott, majd visszavonult a Sierra Nevada hegységbe, ahol feleségével egy kis vegyesboltot üzemeltetett.

(via Huffington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt