Meghalt az ember, aki feltalálta a videojátékokat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

81 évesen rákban meghalt az amerikai Ted Dabney, az Atari alapítója, a XX. -XXI. századi popkultúra egyik fontos háttérembere.

Dabney és társa, Nolan Bushnell azzal kerültek be a panteonba, hogy ők találták ki a játéktermi videójáték és a kereskedelmi forgalomban kapható videojáték-konzol műfaját.

A dolog 1971-ben történt, amikor a két úttörő egy, amúgy már 1961 óta létező számítógépes játék továbbfejlesztésével megcsinálta a Computer Space-t, amiben egy űrhajóval kellett háborúzni repülő csészealjak ellen a csillagokkal teri űrben. Csakhogy a kor technikai fejlettségi szintjén a játékot nem lehetett gazdaságosan terjeszteni az akkori úgynevezett miniszámítógépeken. Ekkor támadt az a látnoki ötletük, hogy mi lenne, ha egy teljes - irtó drága - számítógép helyett a programot egy csak erre a célra szolgáló, sokkal egyszerűbb célhardveren futtatnák, amit egy olyan házba építenek bele, ami pénzbedobással működtethető. 

Ezzel egyszerre született meg az arcade game és a játékkonzol műfaja. 

A történelem első arcade játékának csodás házát Bushnell maga tervezte. A forgalmazásra közös céget hoztak létre, a Syzyzgyt, ami rövidesen az Atarivá alakult át. A Computer Space siker volt, de nem egetverő, de arra pont elég, hogy folytassák. Az igazi áttörést a következő játékuk, a Pong hozta meg.

Dabney nem sokkal később kiszállt a játékiparból, előbb különféle elektronikai cégeknél dolgozott, majd visszavonult a Sierra Nevada hegységbe, ahol feleségével egy kis vegyesboltot üzemeltetett.

(via Huffington Post)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.