Meghalt az ember, aki feltalálta a videojátékokat

TECH
2018 május 28., 06:31
comments 11

81 évesen rákban meghalt az amerikai Ted Dabney, az Atari alapítója, a XX. -XXI. századi popkultúra egyik fontos háttérembere.

Dabney és társa, Nolan Bushnell azzal kerültek be a panteonba, hogy ők találták ki a játéktermi videójáték és a kereskedelmi forgalomban kapható videojáték-konzol műfaját.

A dolog 1971-ben történt, amikor a két úttörő egy, amúgy már 1961 óta létező számítógépes játék továbbfejlesztésével megcsinálta a Computer Space-t, amiben egy űrhajóval kellett háborúzni repülő csészealjak ellen a csillagokkal teri űrben. Csakhogy a kor technikai fejlettségi szintjén a játékot nem lehetett gazdaságosan terjeszteni az akkori úgynevezett miniszámítógépeken. Ekkor támadt az a látnoki ötletük, hogy mi lenne, ha egy teljes - irtó drága - számítógép helyett a programot egy csak erre a célra szolgáló, sokkal egyszerűbb célhardveren futtatnák, amit egy olyan házba építenek bele, ami pénzbedobással működtethető. 

Ezzel egyszerre született meg az arcade game és a játékkonzol műfaja. 

A történelem első arcade játékának csodás házát Bushnell maga tervezte. A forgalmazásra közös céget hoztak létre, a Syzyzgyt, ami rövidesen az Atarivá alakult át. A Computer Space siker volt, de nem egetverő, de arra pont elég, hogy folytassák. Az igazi áttörést a következő játékuk, a Pong hozta meg.

link Forrás

Dabney nem sokkal később kiszállt a játékiparból, előbb különféle elektronikai cégeknél dolgozott, majd visszavonult a Sierra Nevada hegységbe, ahol feleségével egy kis vegyesboltot üzemeltetett.

(via Huffington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.