Moszkva is kapott egyet a magyar csodazongorából

Tbg
2018 május 28., hétfő 17:18

Bogányi-zongorát kapott tartós használatra a magyar államtól a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium.

A hangszert és a használatba adásról szóló okiratot Balla János, Magyarország moszkvai nagykövete adta át hétfőn Alekszandr Szokolovnak, a konzervatórium rektorának. 

"Történelmi illata van ennek a mai átadásnak, hiszen a magyar-orosz kulturális kapcsolatok mindig is kiválóak voltak, és ez a hangszer most megerősíti egyrészt a hagyományok értékét és az újító szellemiséget" - nyilatkozott az MTI-nek a zongora névadója, Bogányi Gergely.

Az átadó ünnepségen Bogányi Liszt Giovanni-parafrázisát, Andrej Piszarev, a konzervatórium különleges zongora tanszékének dékánja pedig Chopin két nocturne-jét adta elő.  Az új zongorát a fogadás alatt több jelen lévő muzsikus kipróbálta.

A Budapesten 2015-ben bemutatott Bogányi-zongora tízéves fejlesztés eredménye, főbb újdonságai a legjobb zongoramárkákkal vetekedő zengő hangzás, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosító kompozit ötvözet, a zongora mechanikáján végzett jelentős újítások és a modern dizájn. 

Külföldön a Csajkovszkij Konzervatórium előtt tavaly decemberben a finn állam kapott ilyen hangszert függetlensége kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából a magyar államtól.

Bár a kormány igyekszik sikertsztoriként eladni a csodazongora történetét, egyelőre nem hasít olyan jól a hangszer a piacon.