Az azeri elnök jelképesen átadta a Déli Gázfolyosót

Ilham Alijev az azeri fővárosban jelképesen megnyitotta a Déli Gázfolyosót, amin át azeri földgáz jut majd Európába, bár ezzel még két évet várni kell.

Fotó: Ilham Aliyev/Facebook

A Déli Gázfolyosó egy 3500 km hosszú, 6 országon keresztül futó vezetékhálózat, aminek kiépítési költsége 40 milliárd dollárra rúg. Azerbajdzsánból, a Sah Deniz mezőről – a már korábban megépült – dél-kaukázusi (SCP), továbbá a transzanatóliai (TANAP) és a transzadriai (TAP) vezetéken keresztül szállítják el a kitermelt földgázt.

A gázfolyosó transzanatóliai (TANAP) szakasza gyakorlatilag elkészült, hivatalos működésbe helyezése idén júniusban lesz, a TAP-ot pedig 2020-ban tervezik átadni.

A TANAP alapkövét 2014 szeptemberében tették le Baku közelében, Törökországban pedig 2015 márciusában fektették le az első csövet.

A Déli Gázfolyosó célja Európa energetikai biztonságának az erősítése, a kölcsönös összekapcsoltság előrelendítése és a gázpiacok megnyitása. Javítja a Balkánon és délkelet-Európában élő fogyasztók energiaszükségletének kielégítését, és a széntüzelésű hőerőművek kiváltásával hozzájárul a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez – írja az MTI.

Azerbajdzsán a Déli Folyosón évi 6 milliárd m3 földgázt juttat majd Törökországnak és ezen felül évi 10 milliárd m3-t Európának. 

Az azeri földgáz a világ egyik legnagyobb gázmezőjéről, a Kaszpi-tengerben fekvő Sah Deniz lelőhelyről származik. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.