Külföldi ügynökként ítéltek el egy cukorbetegeknek segítő szervezetet Oroszországban

Több 444 videó?
Szeretném

Szaratov város körzeti bírósága úgy döntött, hogy egy helyi civil szervezet, a cukorbetegeknek segítő SROO külföldi ügynök, és ezért 300 ezer rubelre, azaz mintegy 1,3 millió forint megfizetésére kötelezték a szervezetet. Az SROO vezetője a helyszínen jelezte, hogy fellebbezni fognak a döntés ellen. 

A cukorbetegekkel foglalkozó civil szervezet ellen egy 2012-ben elfogadott, meglehetősen vitatott (és a Fidesz politikusaira is komoly hatást gyakorló) törvény alapján emeltek vádat, mely szerint a külföldről támogatásban részesülő civil szervezeteknek külföldi ügynökként kell regisztrálniuk magukat, és ezt minden anyagukon feltüntetniük. 

A vizsgálat 2017 augusztusában indult meg a szaratovi szervezet ellen, miután a Putyin-féle Egyesült Oroszország párt ifjúsági szervezetének egyik tagja feljelentést tett az ügyészségen, azt állítva, hogy az SROO külföldi gyógyszeripari vállalatoktól fogad el támogatást. 

Az ügyészség pedig utánajárt a vádaknak, és többek között egy helyi történész jelentése alapján arra jutottak, hogy az SROO információkat nyújtott át külföldi partnereinek többek között érzékeny pontokról, például az egészségügyi ellátás kérdéséről, melyek alkalmasak lehetnek a társadalmi tiltakozóhullámok gerjesztésére. 

A SROO-t amúgy több mint 30 évvel ezelőtt alapították, és eddig mintegy 8 ezer cukorbetegnek, illetve családjának nyújtottak segítséget. (RFERL)