Őrületbe kergeti a pályázó vállalkozókat a minisztérium

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Május elején mutattuk be azt az EU-s pályázatot, amivel több száz vállalkozást hozott nehéz helyzetbe az akkor még NGM-nek nevezett, mostanra már Pénzügyminisztérium néven futó intézmény.

A kiírás szerint 2017 februárjától pályázhattak cégek kedvezményes hitelre és vissza nem térítendő támogatásra egyszerre, elsősorban gépek beszerzésére. A pályázati kiírás azt ígérte, hogy beérkezési sorrendben döntenek, és az elbírálás legfeljebb 90 napig tarthat. Ez utóbbi azért lett volna fontos a cégeknek, mert a kiírás szerint csak addig reménykedhettek az EU-s pénzben, amíg a beruházásukat nem valósították meg.

Hamar be is érkezett annyi pályázat, hogy a keretet hetek alatt kimerítette, de a döntések általában egy évig várattak magukra, illetve vannak pályázók, akiket a mai napig sem értesítettek.

Ez nagyon kínos helyzetbe hozott egy csomó vállalkozást, mert szükségük lett volna azokra a dolgokra, amikre pályáztak. Telt az idő, és nem merték megvenni a termékeket, mert várták a támogatói döntést, viszont egyre kínosabbá vált a helyzetük, mert a megrendelt gépeket ki kellett volna már fizetniük, vagy mert a konkurencia megelőzte őket, vagy mert munkákat vállaltak el a gépre - amit megvettek volna EU-s pénz nélkül is, ha elutasították volna őket.

És sokan vannak, akik már nem bírtak várni, beszerezték a gépet, így hiába értesítették őket idén tavasszal arról, hogy nyertek, mostanra valószínűleg lecsúsztak a pénzről. Amit tavaly nyár elejére ígértek nekik egyébként. Összesen tízmilliárdos veszteségekről is beszéltek a 444-nek a pályázat sorsát követő szakértők, és voltak pályázók, akik kárérítési pert fontolgattak a minisztérium ellen.

A válasz: Igen. Pontosítva: Nem.

Az egyik pályázati tanácsadással foglalkozó cég, amelynek több ügyfele is bajba került, megkérdezte a minisztériumot, hogy ha a támogatási döntésig csak a gép 95 százalékát fizetik ki, viszont már üzembe állították, akkor még érhet-e a pályázatuk. Jól értemezik a kiírást, hogy csak az számít befejezett projektnek - azaz kizáró tényezőnek - ha a kinézett gépet üzembe helyezték, és ki is fizették már? - tették fel a kérdést.

A minisztérium először azt válaszolta, hogy igen, ez egy jó megoldás, hiszen ezt válaszolták:

"Tájékoztatom, hogy jól értelmezik, a Felhívás 3.5.2. pontja alapján ez a projekt így még nem befejezett, csak ha a végszámla kifizetésre került."

Bő három hét múlva azonban újabb levél érkezett a minisztériumtól, egy úgynevezett "korrekciós tájékoztatás". Eszerint mégsem ér a pályázat. A minisztériumi válasz ezúttal így hangzott:

"Amennyiben a projekt keretén belül beszerzett eszköz üzembe helyezése megtörtént a támogatói döntés előtt, de még nem került kifizetésre, abban az esetben a projekt befejezettnek minősül. (...) Amennyiben a projekt támogatásra kerül, és a projekttel kapcsolatos pénzügyi elszámolás során derül ki, hogy a támogatói döntés időpontjában már megvalósult a projekt, a támogatás visszavonásra kerül."

Vagyis hiába írták korábban, hogy beszerezhetik és beállíthatják gépet, ha az még nincs teljesen kifizetve, mert közel egy hónappal később szóltak, hogy mégsem lehetséges ez, és így el fogják veszteni a pénzt.

Varga Mihály pénzügyminiszter.Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Érdekesség, hogy a minisztérium a Magyar Fejlesztési Bankra kente véleménye megváltoztatását, mert levelük szerint a válasz korrekciójára "az MFB Pontokkal történő folyamatos egyeztetések következtében" volt szükség. Az MFB pontokon léphetnek kapcsolatba a vállalkozók a kedvezményes hiteleket folyósító bankokkal és takarékszövetkezetekkel.

Előző cikkünk nyomán az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan írásban kérdezte a Miniszterelnökséget és az NGM-et a problémáról. Elég semmitmondó választ kapott, de abban is felsejlett, hogy valójában a támogatási hitelek folyósítását intéző MFB is lassítja a döntéseket:

"A kombinált hiteltermékeknél tehát minden esetben az értékelés két szervezet által végzett összetett folyamat, ami ugyanakkor elengedhetetlen ahhoz, hogy érvényes, és a szabályos megvalósítást megalapozott döntések születhessenek" - írták, vagyis arra utalgattak, hogy az NGM mellett a hitelek elbírálásáért felelős MFB-re is várni kell. Nem mondják ki, hogy ezért csúsztak ennyit, de mással nem érveltek, csak azt szögezték még le, hogy folyamatosan születnek a döntések, és szerintük a pályázók 75 százalékát már értesítették.

Közben azonban nem látszik, hogy a pályázati feltételek értelmezéséhez mi köze lehet az MFB-nek. Elvben ők - egyébként a minisztérium megbízásából - csak a technikai folyósítással foglalkoznak, a szervezethez közel állók szerint abban nem dönthetnek, hogy a pályázata alapján ki kaphat pénzt, legfeljebb megnézhetik, hogy aki kap, az képes lesz-e visszafizetni.

Más kiírásoknál is több mint 600 napig tart a 90 nap

Előző cikkünk után több olyan vállalkozó is jelentkezett, akiknek egy másik kiírásra adott pályázatukat nyelte el a minisztérium. Egyikük arról panaszkodott például, hogy a VEKOP 2.1.1-15 kóddal kiírt, kutatás-fejlesztési pályázatát a 90 napos elbírálás helyett két évig vizsgálgatta a tárca, majd végül átrakták az ügyintézést az államkincstárhoz.

Megkapták a jutalmukat az NGM dolgozói

Tavaly az NGM munkatársai 7,8 milliárd forint jutalmat kaptak a munkájukért, és ezzel az összeggel az ottani dolgozóknak járt a legmagasabb prémium a teljes magyar kormányból. Átlagosan fejenként 4,5 millió forint jutalom járt nekik, és elsősorban az EU-s pénzek elosztásában jeleskedő munkatársak kaptak ebből. A hivatalos indoklás szerint ugyanis az uniós támogatások hatékony lehívása miatt járt a jutalom. A jutalmakat szintén EU-s pénzből fizették ki, ezúttal késedelem nélkül.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.