Terrorcselekmény miatt nyomoznak a liege-i lövöldözés után

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Terrorcselekmény miatt indít nyomozást a belga szövetségi ügyészség a délelőtti liege-i lövöldözés ügyében: egy férfi két rendőrnővel és egy civillel végzett, mielőtt agyonlőtték.

„Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak” – mondta Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője.

Helyi sajtóbeszámolók szerint az elkövető egy 33 éves, Benjamin Hermann nevű férfi volt, aki más bűncselekmények miatt már korábban a rendőrség látóterébe került, és akit állítólag előző nap engedtek ki a börtönből.

A hatóságok legfrissebb tájékoztatása szerint a férfi hátulról késsel rátámadt két járőrre az ország keleti részében fekvő Liege központjában, elvette az egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, illetve egy civilt is, aki a közelben ült az autójában.

A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt.

A különleges egységek tagjai végül agyonlőtték a támadót, aki eközben két rendőrt megsebesített – közölte Philippe Dulieu, a liege-i ügyészség szóvivője.

A környező utcákat kiürítették, az iskola diákjait is biztonságba helyezték. A helyi média tudósításai szerint több tucatnyi rendőrautó van a helyszínen, és Willy Demeyer polgármester is megérkezett.

Fotó: John Thys/AFP

Catherine Collignon városi ügyészségi szóvivő elmondta, hogy a támadó indítéka egyelőre ismeretlen. A La Libre Belgique korábban arról számolt be névtelen rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a férfi – mielőtt lelőtték – azt kiáltotta: „Allahu Akbar!”. Ezt még nem erősítették meg.

Jan Jambon belga belügyminiszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a Twitteren, és azt mondta, mindent megtesznek a történtek pontos felderítéséért.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) közölte: nem emelik meg az országos terrorkészültség szintjét, ami a négyes fokozatú skálán továbbra is kettes szintű marad.

Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő, illetve Koen Geens igazságügyi és Jan Jambon belügyminiszter a nap folyamán felkeresi a támadás helyszínét Liege-ben. (MTI, BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.