Az ukrán elnök 24 órás védelmet ígért az orosz újságírónak, akinek eljátszották a megölését

külföld
2018 május 30., 20:57
comments 44

Petro Porosenko ukrán elnök találkozott Arkagyij Babcsenko orosz újságíróval, akinek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai megrendezték a halálát, mert információik szerint az orosz titkosszolgálatok az életére törnek. 

A találkozón - amelyről az államfő videofelvételt is közzétett Facebook-oldalán - jelen volt Vaszil Hricak, az SZBU vezetője és Jurij Lucenko ukrán főügyész is. 

link Forrás

„Ma emberek milliói ünneplik Arkagyij Babcsenko harmadik születésnapját, egyben Ukrajna születésnapját, egy nemzetét, amely rendkívül sikeres vizsgát tett államiságból" - írta az elnök. (A harmadik születésnap az újságíró nagy karriert befutott Facebook-bejegyzésére utal, amely szerint egyszer épp csak lemaradt egy helikopterről, amit aztán az oroszok lelőttek. Erre mondta, hogy az volt a második születésnapja.) 

Porosenko közölte, hogy ő tudott a különleges műveletről, de rajta kívül még az elnöki hivatalban sem volt beavatva senki. 

Hangsúlyozta, hogy az újságíró elleni, Oroszország területéről szervezett támadás az ukrajnai helyzet destabilizálására, a vezetés alkalmatlanságának bizonyítására irányult, és határozottan az volt a terv, hogy „megöljék azokat, akiktől Oroszország a legjobban fél”. 

Porosenko már korábban elrendelte, hogy Babcsenko és családja kapjon 24 órás védelmet. Döntését azzal indokolta, hogy szerinte 

„nem valószínű, hogy Moszkva lecsillapodik”.

A Kreml szerint az egész akciónak az volt a célja, hogy őket lejárassák. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.