Morgan Stanley-főnök: Nevetséges, amit Soros mond, nincs egzisztenciális válságban az EU

James Gorman

Az EU egzisztenciális válságban van, és pénzügyi krízis felé sodródik a megszorítások és a populista pártok előretörése miatt, nyilatkozta kedden Soros György, aki szerint ebből globális krízis is lehet. A világ egyik legbefolyásosabb befektetési bankja, a Morgan Stanley CEO-ja, James Gorman viszont azt mondta erre a Bloombergnek

„Őszintén szólva azt gondolom, ez nevetséges, az EU nem néz szembe egzisztenciális fenyegetéssel.”

Valóban vannak most piaci turbulenciák az olasz válság miatt, de Gorman szerint a befektetők nem értékelhetik a 24 órás hírciklusok alapján a helyzetet. Gorman arra számít, az amerikai Federal Reserve még többször is kamatot fog emelni idén.

Szerinte az olasz krízis egy szélesebb politikai mintázat része, amit világszerte látunk. A CEO szerint nincs veszélyben az eurózóna, viszont a globális gazdasági növekedés és a politikai felfordulások egyszerre jelentkeznek. 

„Olyan, mintha lenne egy verseny, aminek egyik oldalán a kérlelhetetlen vállalati növekedés és gazdasági erősödés, a másik oldalán pedig a politikai instabilitás és a populizmus erősödése van”, mondta Gorman.