Soros kampányt kezd egy új Brexit-népszavazásért

Napokon belül elindíthatja kampányát Nagy-Britanniában Soros György azért, hogy új népszavazást írjanak ki a Brexitről. A milliárdos filantróp szerint a kilépés "mérhetetlen károkat" okozna, így mindent megérne, ha végül mégse történne meg.

Soros szerint az elhúzódó kilépési folyamat és az ezzel járó bizonytalanság időközben már meggyőzhette a közvélemény "meggyőző többségét" arról, hogy az EU-tagásg az érdekük. Soros amúgy a kampányát is Best for Britainnek nevezte el, utalva rá, hogy az EU-tagság lenne a legjobb Nagy-Britanniának. Soros szerint a kezdeményezését már több millió fontnyi adománnyal támogatták.

Soros szerint kampánya annyiban már sikeres volt, hogy a brit parlamenti képviselők a lobbizás hatására már kikényzerítették Theresa May kormányfőtől, hogy a végső kilépésről a parlament érdemben szavazhasson. De most már a választókat is be kéne vonni a folyamatba, hogy Nagy-Britannia tényleg az unió tagja maradhasson, mert "végső soron a briteknek kell dönteniük".

Soros ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy a közvélemény "meggyőző többsége" támogassa a maradást, de lehetőleg mihamarabb.

"A Brexit mérhetetlenül káros folyamat, mindkét oldalnak. A válás hosszadalmas folyamat, öt évnél is tovább tarthat. Öt év a politikában már örökkévalóság, pláne a forradalmi időkben, amiben élünk" - mondta.

Soros attól is tart, hogy az EU új pénzügyi válság felé sofródik a megszorítások és a populista pártok előretörése miatt. Soros szerint az EU "megszorításfüggő" gazdaságpolitikája teszi lehetővé a populisták előretörését, ezért tekint ma sok fiatal ellenségként az EU-ra. Brüsszelnek ezért lépéseket kell tennie azért, hogy vonzóbb legyen azoknak a választóknak, akik joggal érezhetik úgy, hogy a pénzügyi világválság kezdete óta az EU cserben hagyta őket.

"Az EU egzisztenciális válságban van, ami csak elromolhatott, el is romlott" - mondta. Mégis úgy véli, hogy gazdaságilag erősen indokolt lenne Nagy-Britannia maradása, de ezzel párhuzamosan az EU is reformra szorul, hogy olyan szövetséggé alakuljon, amihez a britek és más ingadozó országok is szívesen tartoznának.

Ehhez szerinte két feltételnek kell megvalósulnia:

  • egyértelműen különbséget kell tenni az EU és az Eurozóna között;
  • be kéne látni, hogy az euro sok megoldatlan problémától szenved.

(Via The Guardian)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.