Olasz káoszhíradó: lehet, hogy újra nekifut a kormányalakításnak az Öt csillag és a Liga

2018 május 31., csütörtök 7:37

Di Maio - Salvini: A végső megállapodás

Ezzel a címmel jelent meg csütörtökön az olasz Corriere della Sera, ezen a napon újabb újabb fordulat jöhet az egész Európát megrázó olasz politikai krízisben: 

lehet, hogy mégis összejön az Öt csillag-Liga kormánykolaíció, és nem kell új választásokat tartani.

A hét telején még ott tartottunk, hogy Sergio Mattarella elnök nem fogadta el a koalíció pénzügyminiszter-jelöltjét, emiatt a miniszterelnök-jelölt is visszalépett, és egy volt IMF-bankárt neveztek ki az átmeneti kormány élére. A két populista párt hevesen lázadt, és úgy tűnt, elkerülhetetlen az új választás.

A pártok viszont, úgy tűnik, még egy kísérletet tesznek: szerdán az Öt csillag vezetője, Luigi Di Maio azzal az ajánlattal fordult a Ligához, hogy mégis próbáljanak meg újra összerakni egy kormányt. Matteo Salivini, a Liga vezetője pedig elvileg csütörtökre ad választ a Reuters cikke szerint. Salvini lemondta mai találkozóit Észak-Olaszországban, és Rómába repült, hogy találkozzon Di Maióval.

Kérdés persze, hogy a Ligának valóban ez lenne-e az érdeke: a stagnáló népszerűségű Öt csillaggal ellentétben a támogatottságuk folyamatosan emelkedik a választás óta.