Schmitt Pál lánya szervezi a luxusesküvőket az 1 milliárd közpénzből felújított budai kastélyban

A kastély/szállodakomplexumFotó: klebelsbergkastelybudapest.hu

10/10-es NER-sztoriról számolt be csütörtök reggel a hvg.hu: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter személyes intézkedése nyomán felújította, sőt újjáépítette a budai Klebelsberg Kastélyt, hogy „„„„oktatási és kulturális központként”””” működhessen, amiből mára az lett, hogy ott egy magáncég szervez luxusesküvőket, és a magáncéget történetesen Schmitt Gréta, a volt köztársasági elnök lánya vezeti. 

Az épület a budai Templom utcában áll, kezelője pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 1,15 milliárdból renoválták, és olyan jól sikerült, hogy a kastélyt személyesen Magyarország miniszterelnök adta át, és itt, egész pontosan a Klebelsberg emlékházban tartotta első ülését a negyedik Orbán-kormány is. 

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével Magyarország új kormánya Budapesten, a Klebelsberg Kultúrkúriában tartotta első ülését 2018. május 18-ánFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Korábban a kormány látszólag komolyan gondolta, hogy ez egy oktatási központ lesz, a 2014-es alapkőletételnél például Hoffmann Rózsa olyan tanulókról álmodozott, akik segítenek majd újra szárnyakat adni Magyarországnak. 

A lap szerint ehhez képest idén nyáron nem lurkók szaladgálnak az épület környékén, hanem násznépek: egymást érik a lagzik a szálloda-kastélyban, ami „23 classic szobával, 3 classic elegance szobával, 1 apartmannal és 2 lakosztállyal rendelkezik”.

A kúria honlapján is esküvőkre specializált szállodakomplexumként adja el magát, ahol „különleges helyszín, kastély környezet” várja az életük legszebb napjára készülő párokat. 

Az épületegyütteshez tartozó emlékház viszont csak akkor látogatható, ha nincs épp esküvő, azaz elég ritkán. Klebelsberg Kunó gróf és felesége, Botka Sarolta az 1920-as években élt ebben a házban, és elmondása szerint Varga miniszter „emlékhelynek” is szánta az épületet. 

Az emlékházFotó: klebelsbergkastelybudapest.hu

A HVG újságírója érdeklődő vendégnek adta ki magát, így bejuthatott az emléházba is, ahol csak néhány nem eredeti bútor emlékeztet csak a kultuszminiszterre, de a riport szerint a szállodaüzemeltetés ezeket is örömmel kipakolja (a „rendezvényházból”), ha az aktuális vendégseregnek épp erre van igénye. 

A vendéglátó elmondása szerint egyébként szokott lenni ilyen igény, mert az esküvőkön itt szokták tartani általában a „pezsgős koccintást”. Csak a kormányülésnek helyt adó könyvtárszobát nem lehet kibérelni, de állítólag az is üres. 

Az épületet az Optimum Füred Kft. üzemelteti, a szállodaigazgató pedig nem más, mint Schmitt Pál egykori köztársasági elnök lánya, Schmitt Gréta. A cég tulajdonosa Klemmné Zentai Éva.  Azt nem sikerült kiderítenie a riporternek, hogy mibe fáj egy buli az emlékházban, mert arra személyesen csak „igazgató asszony” adhat árajánlatot. 

Az épület a cikk szerint több kampánygyűlésnek is helyt adott az elmúlt hónapokban. Varga Mihály és hivatala nem reagált a HVG kérdéseire, Schmitt Gréta pedig nem találta magát illetékesnek, hogy saját kinevezésének körülményeit kommentálja. (HVG)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.