Ukrán ügyészség: Harminc orosz ellenzéki megölését akadályoztuk meg az álgyilkossággal

Több 444 videó?
Szeretném
Középen Babcsenko, balra Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője, jobbra az ukrán főügyészFotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Számos orosz ellenzéki tervezett megölésének megakadályozása érdekében kellett megrendezni Arkagyij Babcsenko, Kijevben élő orosz újságíró halálát - ezzel indokolja az akció szükségességét az ukrán főügyészség.

Larisza Szarhan, a hivatal szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, az ukrán férfi, akit Babcsenko megölésének megszervezésével, vagyis a bérgyilkos felbérelésével bíztak meg az orosz titkosszolgálatok, említést tett egy bizonyos listáról, amelyen az újságírón kívül még harminc orosz ellenzéki neve szerepel, akiket likvidáltatni akarnak Ukrajna területén. 

Ahhoz viszont, hogy az ukrán hatóságok megtudják, kiket akarnak még megöletni, szükség volt az újságíró meggyilkolásának megrendezésére, mondta a szóvivő, aki szerint a műveletnek köszönhetően sikerült a listát megszerezniük.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közben azt mondta, Vaszil Hricaknak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnökének vállalnia kell a felelősséget azért, hogy az újságíró megölésével Moszkvát vádolták meg.

Peszkov üdvözölte a bejelentést, hogy Babcsenko él, de azt mondta, ez mit sem változtat azon, hogy orosz részről Ukrajnát olyan országnak tartják, „amelyben veszélyes újságírónak lenni”.

„Ez a történet minimum furcsa. Nem tudom, hogy a cél mennyire szentesíti az eszközt ebben a történetben” - nyilatkozott a szóvivő.

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön közölt állásfoglalásában a Babcsenko-ügyet újabb oroszellenes provokációnak minősítette, és elítélte az SZBU-t a világ közvéleményének félrevezetése miatt. (MTI)