Felajánlotta lemondását Beer Miklós váci püspök

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Beer Miklós

Szokás szerint érdekes interjút adott, ezúttal a Szemlélek blognak, Beer Miklós püspök, a magyar katolkius egyház leprogresszívebb vezetőinek egyike. Az apropó a lemondása, ami kiszámítható dolog volt, mert az egyház szabályai szerint minden 75. éves életkort elérő püspök köteles felajánlani a lemondását a pápának. 

A legizgalmasabb pontok:

  • A visszavonulása után nem lesz plébános, bár ez is megfordult a fejében.
  • Nincs semmiféle észérve az ellen, hogy egyszer a nők is lehessenek katolikus papok, mégsem tudja elfogadni vagy elképzelni a dolgot.
  • A cölibátust, vagyis a papi nőtlenséget viszont eltörölné.
  • Ezt nem a távoli jövőben képzeli el, mivel 75 évesen reméli, hogy megéri, nős férfiakat szentelnek pappá.
  • Az egyház a cölibátus kérdésében szerinte ott hibázott, hogy - jó szándékkal ugyan - de összekeverte a szerzetesi hivatást és az egyházközségek vezetését. Vagyis Beer a cölibátust a szerzeteseknél fenntartaná, míg a világi papoknál eltörölné.

A teljes interjú itt olvasható.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.