A német szélsőjobb vezetője szerint a nácizmus csak madárpiszok Németország történetében

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Balra Alexander Gauland fogadja a gratulációkat az AfD vasárnapi központi eredményvárójánFotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A szélsőjobboldali Alternatíva Németországért párt vezetője, Alexander Gauland szombat este a párt ifjúsági rendezvényén arról beszélt, hogy a nácizmus csak egy pöttyni madárpiszok Németország történelmében. Kijelentése nagy felháborodást váltott ki.

Szerinte Németországnak csodálatos történelme van, ami mellett eltörpül ez a 12 gyalázatos év, amíg Adolf Hitler uralkodhatott. Hitler és pártja 1933 és 1945 között volt hatalmon. Ezen évek során emberek millióit végezték ki politikai okokból, beleértve azt a közel hatmillió zsidót, akik a holokauszt áldozatai lettek.

„Hitler és a nácik csak egy pöttynyi madárkaka több mint ezer éves sikeres német történelemben” – mondta, szavait tapsvihar követte. Az Alternatíva Németországért (AfD) harmadik lett a 2017-es választásokon és jelenleg a legnépszerűbb ellenzéki párt Németországban.

Az AfD tagjai, Alexander Gauland, Alice Weidel és Jörg Meuthen a 2017-es választások éjszakáján Berlinben.Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance/AFP

Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniójának főtitkára azt írta Twitteren válaszul Gauland vad kijelentéseire:

„Ötvenmillió háborús áldozat, a holokauszt és az egész háború madárpiszok csupán”

Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek tagja szerint Gauland megjegyzései arconcsapása a holokauszt túlélőinek és hozzátartozóiknak. Véleménye szerint „Azok, akik azt mondják, megértik az AfD-szavazók aggodalmait, nem értettek meg semmit”

A Német Szabaddemokraták egyike, Marco Buschmann úgy véli, azok a politikusok, akik következetesen lebecsülik a náci diktatúra és a holokauszt jelentőségét, felfedik, milyen halovány vízióik vannak Németország jövőjével kapcsolatban.

(CBS News

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.