A német szélsőjobb vezetője szerint a nácizmus csak madárpiszok Németország történetében

Több 444 videó?
Szeretném
Balra Alexander Gauland fogadja a gratulációkat az AfD vasárnapi központi eredményvárójánFotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A szélsőjobboldali Alternatíva Németországért párt vezetője, Alexander Gauland szombat este a párt ifjúsági rendezvényén arról beszélt, hogy a nácizmus csak egy pöttyni madárpiszok Németország történelmében. Kijelentése nagy felháborodást váltott ki.

Szerinte Németországnak csodálatos történelme van, ami mellett eltörpül ez a 12 gyalázatos év, amíg Adolf Hitler uralkodhatott. Hitler és pártja 1933 és 1945 között volt hatalmon. Ezen évek során emberek millióit végezték ki politikai okokból, beleértve azt a közel hatmillió zsidót, akik a holokauszt áldozatai lettek.

„Hitler és a nácik csak egy pöttynyi madárkaka több mint ezer éves sikeres német történelemben” – mondta, szavait tapsvihar követte. Az Alternatíva Németországért (AfD) harmadik lett a 2017-es választásokon és jelenleg a legnépszerűbb ellenzéki párt Németországban.

Az AfD tagjai, Alexander Gauland, Alice Weidel és Jörg Meuthen a 2017-es választások éjszakáján Berlinben.Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance/AFP

Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniójának főtitkára azt írta Twitteren válaszul Gauland vad kijelentéseire:

„Ötvenmillió háborús áldozat, a holokauszt és az egész háború madárpiszok csupán”

Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek tagja szerint Gauland megjegyzései arconcsapása a holokauszt túlélőinek és hozzátartozóiknak. Véleménye szerint „Azok, akik azt mondják, megértik az AfD-szavazók aggodalmait, nem értettek meg semmit”

A Német Szabaddemokraták egyike, Marco Buschmann úgy véli, azok a politikusok, akik következetesen lebecsülik a náci diktatúra és a holokauszt jelentőségét, felfedik, milyen halovány vízióik vannak Németország jövőjével kapcsolatban.

(CBS News