A német szélsőjobb vezetője szerint a nácizmus csak madárpiszok Németország történetében

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Balra Alexander Gauland fogadja a gratulációkat az AfD vasárnapi központi eredményvárójánFotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A szélsőjobboldali Alternatíva Németországért párt vezetője, Alexander Gauland szombat este a párt ifjúsági rendezvényén arról beszélt, hogy a nácizmus csak egy pöttyni madárpiszok Németország történelmében. Kijelentése nagy felháborodást váltott ki.

Szerinte Németországnak csodálatos történelme van, ami mellett eltörpül ez a 12 gyalázatos év, amíg Adolf Hitler uralkodhatott. Hitler és pártja 1933 és 1945 között volt hatalmon. Ezen évek során emberek millióit végezték ki politikai okokból, beleértve azt a közel hatmillió zsidót, akik a holokauszt áldozatai lettek.

„Hitler és a nácik csak egy pöttynyi madárkaka több mint ezer éves sikeres német történelemben” – mondta, szavait tapsvihar követte. Az Alternatíva Németországért (AfD) harmadik lett a 2017-es választásokon és jelenleg a legnépszerűbb ellenzéki párt Németországban.

Az AfD tagjai, Alexander Gauland, Alice Weidel és Jörg Meuthen a 2017-es választások éjszakáján Berlinben.Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance/AFP

Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniójának főtitkára azt írta Twitteren válaszul Gauland vad kijelentéseire:

„Ötvenmillió háborús áldozat, a holokauszt és az egész háború madárpiszok csupán”

Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek tagja szerint Gauland megjegyzései arconcsapása a holokauszt túlélőinek és hozzátartozóiknak. Véleménye szerint „Azok, akik azt mondják, megértik az AfD-szavazók aggodalmait, nem értettek meg semmit”

A Német Szabaddemokraták egyike, Marco Buschmann úgy véli, azok a politikusok, akik következetesen lebecsülik a náci diktatúra és a holokauszt jelentőségét, felfedik, milyen halovány vízióik vannak Németország jövőjével kapcsolatban.

(CBS News

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.