A fúzió után a Bayer megszünteti a Monsanto márkanevet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Bayer német vegy- és gyógyszeripari konszern azt tervezi, hogy megszünteti a Monsanto márkanevet, miután 3 nap múlva lezárja az amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari cég felvásárlását.

A leverkuseni központú német vállalat hétfőn bejelentette, hogy megkapta a közel 63 milliárd dollár értékű ügylet lezárásához szükséges összes hatósági engedélyt, és a várakozásai szerint június 7-én lezárja a felvásárlási tranzakciót, így egyedüli tulajdonosa lesz az amerikai cégnek. Német nagyvállalat még soha nem vásárolt fel külföldi vállalatot ilyen nagy összegért.

„A Bayer marad a vállalat neve. A Monsantót, mint vállalati nevet, nem tartjuk meg”

– közölte a német cég, hozzátéve, hogy a Monsanto által gyártott termékmárkák továbbra is megmaradnak.

A Bayer nem indokolta meg, hogy miért nem használja a Monsanto nevet a továbbiakban, de az AFP hírügynökség arra emlékeztetett, hogy környezetvédők világszerte tiltakozásokat és tüntetéseket terveztek 2016-ban, amikor bejelentették a két vállalat fúziójának tervét. A környezetvédők a Monsanto nevet a környezetre végzetes hatást gyakorló agrártermékek használatához társítják.

Brüsszeli Monsanto-ellenes tüntetés 2017 júliusábanFotó: Alexandros Michailidis/SOOC

Werner Baumann, a Bayer elnök-vezérigazgatója közleményében úgy fogalmazott, hogy „meghallgatjuk a bírálóinkat, és együtt dolgozunk velük”, de „a fejlődést nem szabad megállítani ideológiai frontok felerősödése miatt”.

A Bayer 2016-ban tett felvásárlási ajánlatot a – főként Roundup nevű gyomirtószeréről és genetikailag módosított kukoricájáról és szójájáról ismert – Monsantóra. A két vállalat egyesülését kb. 30 ország versenyfelügyeleti hatóságainak kellett jóváhagyniuk. Az utolsó akadály néhány napja hárult el, amikor az USA igazságügyi minisztériuma – az Európai Bizottsághoz hasonlóan – feltételekkel ugyan, de engedélyezte a felvásárlást.

A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jön létre. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.