Pár 10 ezer forintért, vascsővel vertek agyon egy 87 éves asszonyt

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség három férfival és két nővel szemben.

A vádlottak társaságának egyike, egy 27 éves nő elpanaszolta a társainak, hogy nincs pénze, és ha nem tudja eltartani a gyerekeit, akkor a gyámhatóság elveszi őket tőle. A férfiak és még egy nő ezért elhatározták, hogy Nyéstán egy 87 éves idős nőhöz fognak éjszaka betörni, és az értékei megszerzése érdekében, ha kell, meg is ölik. A sértett korábban többször adott pénzt a fiatal nőnek.

2017 áprilisában az egyik éjszaka elindultak a tervük végrehajtására a szomszéd faluból, Abaújszolnokról. Pontosan eltervezték az oda- és visszautat is, hogy se az esetleges térfigyelő kamerák, se a szomszédok ne vegyék észre őket. A két férfi és két nő, kezükre zoknit és kesztyűket húzva, egyiküknél egy méteres vascsővel, a kertek alatt közelítette meg a sértett házát, útközben pedig találkoztak a harmadik férfi társukkal.

Az idős nő már aludt a ház melletti nyári konyhában, aminek az ajtaját kulcsra is zárta. Az egyik vádlott berúgta a zárt ajtót, majd a három férfi bement a helyiségbe. A nők kint maradtak figyelni és jelezni.

Az egyik férfi azonnal az ágyon fekvő, a zajra felriadó idős nőhöz lépett, és a nála lévő vascsővel ütlegelni kezdte. A társa előbb lefogta a védekező sértettet, majd ő maga is ököllel ütötte a fején és a testén. A bántalmazást addig folytatták, míg a sértett már nem mozgott.

Ezután mindhárman kutatni kezdtek a házban. Vádlott társuk, a sértett által korábban kisegített nő elmondása alapján a különböző helyeken megtalálták a sértett pénzét és ezzel, ami pár 10 ezer forint volt, távoztak.

Hazafelé megbeszélték, hogy a ruháikat elégetik. A kezükre húzott zoknikat és kesztyűket útközben eldobálták. De időközben észrevették, hogy a bántalmazáshoz használt vascső ottmaradt a házban, ezért az egyik férfi visszament, majd a csövet egy lakatlan telken lévő kútba dobta.

A bántalmazástól a sértett olyan súlyos koponya és mellkasi sérüléseket szenvedett, hogy meghalt. Az ügyészség szerint a halála az átlagost jóval meghaladó testi fájdalommal és lelki gyötrelemmel járt.

Az ügyészség mindegyik vádlottra életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott. Előzetes letartóztatásban várják a tárgyalás kitűzését. (Ügyészség)