Sérült egerészölyvet mentettek volna az autópálya mellől, de az állami útdíjfizetési vállalat nem engedte fel őket matrica nélkül

2018 június 4., hétfő 19:24
157

A Mályi Madármentő Állomás számolt be arról egy Facebook-videóban, hogy a nap folyamán telefont kaptak az emődi autópálya mérnökségtől, hogy az M3-as mellett egy sérült ragadozó madár fekszik, akit ki kéne menteni. 

Mint a szervezet tagja a videóban fogalmaz, indultak volna menteni, de problémát jelent, hogy nincs autópályamatricájuk, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy minden sérült állatnál matricát vegyenek. Megkérték ezért a mérnökséget, hogy biztosítsanak nekik egyszeri fel-, illetve lehajtási lehetőséget, hogy felszedhessék a madarat. 

A beszámoló szerint a mérnökség ezután felhívta az autópályák díjfizetését kezelő Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t, ahonnan viszont nem kaptak engedélyt. Ezután a madármentők is telefonáltak, előbb egy diszpécsernek, majd egy továbbkapcsolt vezetőnek mondták el, hogy miről van szó, de mindkétszer azt a választ kapták, hogy nincs mit csinálni, nem mehetnek fel matrica nélkül. 

Mint a videós beszámolóban elhangzik, ezt a madármentők azért tartják felháborítónak, mert a sasok és ölyvek esetében fokozottan védett magyar állami tulajdonról van szó, amit azonban más nem fog onnan kimenteni. Mint mondták, ugyanígy egy nemzeti park tagjainak is matricát kellene venniük arra a két kilométerre és 15 percre, amíg összeszedik a sérült állatot. 

A történet mégis happy enddel zárult, de ez nem a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. érdeme: a madármentők ismét felhívták az emődi mérnökséget, ahol felajánlották, hogy a felhajtótól felviszik a madármentőt a narancssárga ellenőrző autóval a madárért, így sikerült lehozni a pályáról. 

Mint kiderült, egy egerészölyvről volt szó, akit feltehetően elütöttek, baloldali felkarcsont törése van. 

A videó végén még az is elhangzik, hogy nem ez volt az első hasonló eset: pár éve decemberben ugyanezt lejátszották az állami szervvel, és akkor sem mehettek fel menteni matrica nélkül. Pedig szerintük hasonló esetben az lenne a normális, ha sérült madár jelentése esetén bediktálhatnának egy telefonszámot, és a mentés idejére felmehetnének az autópályára. 

A Mályi Madármentők vezetője, Lehoczky Krisztián volt az is, aki május elején egy megnyomorított ölyvvel sétált be az áramszolgáltatóhoz, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire nem tesznek eleget azért, hogy megóvják az áramütéstől a madarakat. 


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt