Az LMP független vizsgálatot követel a paksi üzemzavar miatt

Az LMP azt követeli, hogy az Európai Atomenergia Közösség (Euratom) szakértőinek vagy civil szervezeteknek a bevonásával vizsgálják ki a Paksi Atomerőműben történt szerdai meghibásodást.

Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy szerdán műszaki hiba lépett fel az atomerőmű 1. blokkjának 4-es reaktorában. Az előző kormányzati ciklusban a 4-es reaktor egyszer már meghibásodott, illetve a 3-as reaktorban is volt műszaki hiba.

Az írásbeli kérdésükre akkor a területet felügyelő miniszter, Süli János azt felelte, hogy csak a segédeszközök hibájáról van szó – mondta Ungár, aki szerint ennek ellenére aggodalomra ad okot, hogy ezeket a blokkokat az üzemidő meghosszabbítása miatt nem sokkal a műszaki hibák bekövetkezte előtt vizsgáltak át.

A párt problémásnak látja, hogy a paksi erőműben 12-ről 15 hónapos üzemanyagciklusra térnek át, ami miatt „sokkal ritkábban van ellenőrzés és karbantartás ezekben a blokkokban”, és közben újfajta fűtőanyaggal is kísérleteznek, amiről még nem lehet tudni, hogy milyen hatásai vannak.

A Paksi Atomerőmű Zrt. szerdán közölte: kevéssel dél előtt 100 megawattnál nagyobb teljesítménycsökkenést okozó műszaki hiba történt az erőmű 1. blokkján, ennek a nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nem volt. Kovács Antal kommunikációs igazgató az MTI-nek elmondta, hogy az erőmű szakemberei feltárták a hibát, az 1. blokk várhatóan a hétvégére üzemel majd ismét névleges teljesítményen. (MTI)