Az LMP független vizsgálatot követel a paksi üzemzavar miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az LMP azt követeli, hogy az Európai Atomenergia Közösség (Euratom) szakértőinek vagy civil szervezeteknek a bevonásával vizsgálják ki a Paksi Atomerőműben történt szerdai meghibásodást.

Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy szerdán műszaki hiba lépett fel az atomerőmű 1. blokkjának 4-es reaktorában. Az előző kormányzati ciklusban a 4-es reaktor egyszer már meghibásodott, illetve a 3-as reaktorban is volt műszaki hiba.

Az írásbeli kérdésükre akkor a területet felügyelő miniszter, Süli János azt felelte, hogy csak a segédeszközök hibájáról van szó – mondta Ungár, aki szerint ennek ellenére aggodalomra ad okot, hogy ezeket a blokkokat az üzemidő meghosszabbítása miatt nem sokkal a műszaki hibák bekövetkezte előtt vizsgáltak át.

A párt problémásnak látja, hogy a paksi erőműben 12-ről 15 hónapos üzemanyagciklusra térnek át, ami miatt „sokkal ritkábban van ellenőrzés és karbantartás ezekben a blokkokban”, és közben újfajta fűtőanyaggal is kísérleteznek, amiről még nem lehet tudni, hogy milyen hatásai vannak.

A Paksi Atomerőmű Zrt. szerdán közölte: kevéssel dél előtt 100 megawattnál nagyobb teljesítménycsökkenést okozó műszaki hiba történt az erőmű 1. blokkján, ennek a nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nem volt. Kovács Antal kommunikációs igazgató az MTI-nek elmondta, hogy az erőmű szakemberei feltárták a hibát, az 1. blokk várhatóan a hétvégére üzemel majd ismét névleges teljesítményen. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.