Lehetséges, hogy a földhöz vágott szurikátának állít emléket az új budapesti gerillaszobor?

MŰVÉSZET
2018 június 11., 08:13
comments 84

Miután hírt adtunk arról, hogy a Széll Kálmán téri Mekk Elek mellett egy másik mini bronzszobrot is elhelyeztek Budapesten, a Falk Miksa utca legelején, Columbo felügyelő emlékműve mellett, megkérdeztem az olvasókat, hogy tudnak-e bármit is arról, kit ábrázol az új szobor.

Ami/aki egy leginkább mókusszerű, nagyfarkú, kisfülű emlősre emlékeztet. 

Nem is kellett sokat várnunk arra, hogy olvasónk, Máté olyan komplett, a műalkotás apró részletmotívumait is kontextusba helyező elmélettel jelentkezzen, ami megérdemli, hogy teljes egészében közöljem:

Az "Újabb bronz gerillaszobor jelent meg Budapesten..." c. cikkére reagálva, szvsz az kiállított állat egy szurikáta, és az alkotó Zarának (a kecskeméti vadasparkban földhöz vágott szurikáta) állít ezzel emléket.
A fegyver a kezében egyértelműen jelzi, hogy támadólag lépett fel, ez okozta a vesztét, és az elhelyezése sem véletlen, mivel a gyilkost ismerjük, kiváló Columbo-epizód készülhetne a sztoriból, valószínűleg ez egy burkolt üzenet Andy Vajnának."

A vajnás utalást kivéve mindent értek, sőt nemhogy értek, de már egyet is értek vele! Így már az is érthetővá vált, hogy a szobornak miért van ilyen bohócorra, ami a mókusra nem, a szurikátára annál inkább jellemző.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt