A Fidesz alkotmányban tiltaná be a hajléktalanságot

2018 június 12., kedd 10:44
677

Az Orbán-család egykori ügyvédje, az országos listáról országgyűlésbe jutott Bajkai István tartott sajtótájékoztatót a kedd délután és egy régi fideszes slágertémát porolt le: a kormánypárt ismét a hajléktalanság kriminalizálására készül, de ezúttal egy fokkal komolyabban, mint idáig: 

a Fidesz az alkotmányba foglalná, hogy tilos életvitelszerűen közterületen tartózkodni.  

Bajkai szerint ma minden adott a hajléktalanoknak, hogy ne legyenek hajléktalanok. Egyfelől van már elegendő nappali és éjjeli szállás, ahol fedelet kaphatnak fejük fölé. Másrészt működik a közmunka-program, ami ma már minden magyar számára biztosítja a megélhetés minimumát. 

És mindenek előtt: Budapest  szellemi, kulturális, gazdasági és politikai központ, a budapestiek otthona, akiket zavar és megterhel a hajléktalanság látványa és az azzal járó „kellemetlenségek”. Közegészségügyi és közbiztonsági probléma is ez, úgyhogy azt kérik a kormánytól „teremtse meg annak jogi feltételeit, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás, hiszen minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely”.

A téma leporolása összefügghet azzal, hogy júliusban önkormányzati választásokat tartanak Józsefvárosban, ahol az ellenzék egységesen a független Győri Pétert támogatja. Győri a hajléktalanokat segítő Menhely Alapítvány vezetője, a Fidesz médiája és a „közmédia” pedig hetek óta azt mantrázza, hogy hajlétalantanyává züllesztené a VIII. kerületet. 

A közterületen történő életvitelszerű tartózkodásra vonatkozó szabályokat a Fidesz-kormány korábban a szabálysértési törvényben is szigorította.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt