AI segítségével derítené ki az Uber, hogy mennyire részegek az autót rendelő utasok

TECH
2018 június 12., 16:49
comments 24

Az Uber terjesztett be szabadalmi igényt egy mesterséges intelligencia-alapú fejlesztésre, amely képes lehet megállapítani, mennyire részeg a potenciális utasa a fuvarrendelő szolgáltatásnak.

Az alkalmazás többek között olyan információkból dolgozna, mint hogy mikor és honnan rendelte a fuvart az igénylő, mennyire ír precízen, sőt, még a telefon tartásszögét is bekalkulálnák. Az információk lehetőséget biztosítanának azoknak a sofőröknek, akik nem szívesen vesznek fel részeg utasokat, hogy már a megrendelés pillanatában figyelmen kívül hagyhassák ezeket a rendeléseket.

Ugyanakkor a szabadalmi tervnek kritikusai is vannak, akik szerint egy ilyen alkalmazás segíthet beazonosítani a kiszolgáltatott helyzetben lévő utasokat. A felhasználók adatainak kezelése terén már többször derültek ki súlyos hiányosságok az Ubernél, és a CNN egy korábbi jelentése szerint csak az Egyesült Államokban több mint száz eset ismert, amikor az Uber sőförjei szexuálisan zaklattak utasokat az elmúlt négy év során.

Az Uber közleményben reagált, mint írták, számos ötletre adnak be szabadalmi igényeket, de nem mindegyikből lesz létező szolgáltatás vagy termék. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.