A szankciók miatt a Nike nem szállít focicipőket az iráni válogatottnak

Mehdi Taromi, az iráni válogatott csatára június 12-én még Nike-cipőben edzett a Moszkvához közeli Bakovkában, a világbajnokságra készülő iráni válogatott szálláshelyén.Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

A csütörtökön kezdődő labdarúgó vébére készülő iráni válogatott is kárvallottja lett annak, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta az Iránnal kötött atomalkut. Az elnök döntése alapján újra életbe léptek az Iránnal szembeni amerikai szankciók, ennek részeként jelentette be az iráni válogatott felszereléseit szállító Nike, hogy nem áll módjában leszállítani a vébére készülő csapat focicsukáit.

"Az amerikai szankciók értelmében amerikai vállalatként a Nike nem láthatja el cipőkkel az iráni válogatott játékosait" - írták az ESPN-en nyilvánosságra hozott közleményükben, melyben jelzik, hogy az amerikai jog alapján a cég kötelezhető a szankciók tiszteletben tartására. Az amerikai államkincstár tájékoztatása szerint a szankciót megsértő amerikai jogi személyek jelentős pénzbírsággal büntethetők.

Az irániak szövetségi kapitánya, Carlos Queiroz ezért most a FIFÁ-hoz fordult segítségért. "Mi csak menedzserek és focisták vagyunk, nem is kéne ilyen ügyekbe avatkoznunk" - mondta. Szerinte a Nike döntése jelentős hátrányba hozta csapatát. "A játékosok hozzászoktak a felszerelésükhöz, nem helyes, hogy ilyen fontos meccsek előtt egy héttel kell változtatniuk" - mondta.

A Nike döntése nagy felháborodást váltott ki Iránban, ahol már közösségi bojkottot szerveznek a cég termékei ellen. Voltak, akik kettős mércét kiáltottak. "Ha Irán nem hajlandó Izrael ellen játszani, azt a sportba való politikai beavatkozásnak nevezik. Bezzeg amikor a Nike nem hajlandó cipőket adni a játékosoknak, a FIFA hallgat" - írta egy iráni twitterező. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.