A szankciók miatt a Nike nem szállít focicipőket az iráni válogatottnak

Mehdi Taromi, az iráni válogatott csatára június 12-én még Nike-cipőben edzett a Moszkvához közeli Bakovkában, a világbajnokságra készülő iráni válogatott szálláshelyén.Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

A csütörtökön kezdődő labdarúgó vébére készülő iráni válogatott is kárvallottja lett annak, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta az Iránnal kötött atomalkut. Az elnök döntése alapján újra életbe léptek az Iránnal szembeni amerikai szankciók, ennek részeként jelentette be az iráni válogatott felszereléseit szállító Nike, hogy nem áll módjában leszállítani a vébére készülő csapat focicsukáit.

"Az amerikai szankciók értelmében amerikai vállalatként a Nike nem láthatja el cipőkkel az iráni válogatott játékosait" - írták az ESPN-en nyilvánosságra hozott közleményükben, melyben jelzik, hogy az amerikai jog alapján a cég kötelezhető a szankciók tiszteletben tartására. Az amerikai államkincstár tájékoztatása szerint a szankciót megsértő amerikai jogi személyek jelentős pénzbírsággal büntethetők.

Az irániak szövetségi kapitánya, Carlos Queiroz ezért most a FIFÁ-hoz fordult segítségért. "Mi csak menedzserek és focisták vagyunk, nem is kéne ilyen ügyekbe avatkoznunk" - mondta. Szerinte a Nike döntése jelentős hátrányba hozta csapatát. "A játékosok hozzászoktak a felszerelésükhöz, nem helyes, hogy ilyen fontos meccsek előtt egy héttel kell változtatniuk" - mondta.

A Nike döntése nagy felháborodást váltott ki Iránban, ahol már közösségi bojkottot szerveznek a cég termékei ellen. Voltak, akik kettős mércét kiáltottak. "Ha Irán nem hajlandó Izrael ellen játszani, azt a sportba való politikai beavatkozásnak nevezik. Bezzeg amikor a Nike nem hajlandó cipőket adni a játékosoknak, a FIFA hallgat" - írta egy iráni twitterező. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.