A szankciók miatt a Nike nem szállít focicipőket az iráni válogatottnak

külföld
2018 június 13., 07:09
comments 52
Mehdi Taromi, az iráni válogatott csatára június 12-én még Nike-cipőben edzett a Moszkvához közeli Bakovkában, a világbajnokságra készülő iráni válogatott szálláshelyén.
photo_camera Mehdi Taromi, az iráni válogatott csatára június 12-én még Nike-cipőben edzett a Moszkvához közeli Bakovkában, a világbajnokságra készülő iráni válogatott szálláshelyén. Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

A csütörtökön kezdődő labdarúgó vébére készülő iráni válogatott is kárvallottja lett annak, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta az Iránnal kötött atomalkut. Az elnök döntése alapján újra életbe léptek az Iránnal szembeni amerikai szankciók, ennek részeként jelentette be az iráni válogatott felszereléseit szállító Nike, hogy nem áll módjában leszállítani a vébére készülő csapat focicsukáit.

"Az amerikai szankciók értelmében amerikai vállalatként a Nike nem láthatja el cipőkkel az iráni válogatott játékosait" - írták az ESPN-en nyilvánosságra hozott közleményükben, melyben jelzik, hogy az amerikai jog alapján a cég kötelezhető a szankciók tiszteletben tartására. Az amerikai államkincstár tájékoztatása szerint a szankciót megsértő amerikai jogi személyek jelentős pénzbírsággal büntethetők.

Az irániak szövetségi kapitánya, Carlos Queiroz ezért most a FIFÁ-hoz fordult segítségért. "Mi csak menedzserek és focisták vagyunk, nem is kéne ilyen ügyekbe avatkoznunk" - mondta. Szerinte a Nike döntése jelentős hátrányba hozta csapatát. "A játékosok hozzászoktak a felszerelésükhöz, nem helyes, hogy ilyen fontos meccsek előtt egy héttel kell változtatniuk" - mondta.

link Forrás

A Nike döntése nagy felháborodást váltott ki Iránban, ahol már közösségi bojkottot szerveznek a cég termékei ellen. Voltak, akik kettős mércét kiáltottak. "Ha Irán nem hajlandó Izrael ellen játszani, azt a sportba való politikai beavatkozásnak nevezik. Bezzeg amikor a Nike nem hajlandó cipőket adni a játékosoknak, a FIFA hallgat" - írta egy iráni twitterező. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.