Továbbra is titkolózik a kormány Orbán tavalyi külföldi útjairól

A Népszava közérdekű adatigényléssel fordult a Miniszterelnökséghez és a Miniszterelnöki Kabinetirodának nevezett, Rogán Antal vezetése alatt álló propagandaminisztériumhoz is, hogy mondják meg, mennyi pénzből és milyen külföldi utakra ment Orbán Viktor 2017-ben. A megkeresését mindkét minisztérium azzal utasította el, hogy nem ők kezelik ezeket az adatokat.

A Népszava ezért megkereste a miniszterelnök biztonságáért felelős TEK-et is, de itt is azt mondták, nem ők gyűjtik ezeket az adatokat. A Terrorelhárítási Központ azonban azt tanácsolta, hogy a Népszava forduljon „a közérdekű adatigénylésben érintett valamennyi adat adatkezelőjéhez”, azaz a Miniszterelnöki Kabinetirodához.

Vadai Ágnes DK-s képviselő ezért kérdést tett fel a parlamentben Rogánnak, hogy tényleg az ő minisztériuma-e az adatkezelő, ahogyan a TEK állítja, és ha igen, akkor miért titkolóznak.

Rogán nevében Dömötör Csaba államtitkár válaszolt

egy nagy semmit.

Azt írta, hogy ahogy már korábban is elmondták, ők az infótörvény alapján nem minősülnek adatkezelőnek, de nem oldotta fel az ellentmondást, hogy akkor miért állította ezt a TEK. Dömötör emellett azt is írta, hogy „a kormányfő minden hivatalos útja nyilvános, a kormány ezekről minden esetben tájékoztatást ad”.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.