Az EU-ban Észtország és Csehország mellett nálunk aggódnak a legtöbben a migráció miatt

Az Európai Bizottság friss uniós felmérése szerint az európaiak leginkább a migráció és a terrorizmus miatt aggódnak: legtöbben, 38 százalékuk a bevándorlást és 29 százalékuk a terrorista fenyegetéseket jelölik meg az Európai Unió előtt álló legnagyobb aktuális kihívásként.

A felmérés szerint az európai országok közül Észtországban (62 százalék), Csehországban (58 százalék) és Magyarországon (56 százalék) a legmagasabb a migráció miatt aggódók aránya. A terrorizmustól Litvániában (49 százalék), Cipruson (44 százalék) és Írországban (40 százalék) félnek a legtöbben.

A migráció és a terrorizmus után a gazdasági helyzet, a tagállamok állam-háztartásának állapota és a munkanélküliség aggasztja leginkább az európaiakat. A válaszadók többsége 21 uniós tagállamban, közöttük leginkább Észtországban (88 százalék), Írországban és Szlovéniában (mindkettő 84 százalék) támogatta az eurót.

Az uniós fizetőeszközt két nem euróövezeti ország, Magyarország (53 százalék) és Románia (61 százalék) lakosainak válaszadói, illetve az eurózónatag Olaszországban (61 százalék) nem támogatták. A válaszadók többsége 7 EU-tagállamban (Csehország, Svédország, Dánia, Egyesült Királyság, Lengyelország, Bulgária, Horvátország) nem tartotta jónak az európai gazdasági és monetáris unió létrejöttét.

Mint közölték, egy évvel az európai parlamenti választások előtt ugyanakkor növekszik az unióba vetett bizalom és a jövőbeli kilátásokkal kapcsolatos optimizmus.

A tavaly ősszel mért adatokhoz képest 1 százalékkal 42 százalékra emelkedett azok száma, akik körében nőtt az EU-ba vetett bizalom. 15 tagállamban regisztrálták a bizalom növekedését, hat másikban, köztük Belgiumban (47 százalék, -6), Magyarországon (44 százalék, -5) és Szlovákiában (44 százalék, -4) viszont visszaesett. Az európaiak 40 százalékában pozitív kép él az EU-ról, 37 százalékuk semlegesen viszonyul hozzá, és 21 százalékuknak van negatív véleménye róla.

A jelentés szerint az európaiak többsége, 58 százalékuk (+1) derűlátó a jövőt illetően. Ez alól Görögország és az Egyesült Királyság kivétel, ahol a válaszadók nagyobb része pesszimista ebben a tekintetben. (MTI)