Harminc éve szabályozta be az EU, mennyire lehet görbe egy uborka

Amikor valaki az uniós túlszabályozást akarja szidni, általában az uborka görbületére hozott szabályokat szokta emlegetni. Pedig a szabály már nem is létezik. 

Az Európai Gazdasági Közösség 30 éve határozta rendeletben meg, hogy az extra osztályzatú uborka görbülete maximum 10 milliméter lehet. Ez ennél görbébbek 1-es vagy kettes osztályzatot kaptak. Aztán évtizedekig ezen röhögött mnindenki. 

Fotó: Daniel Gonzalez Acuna/dpa Picture-Alliance/AFP

Ráadásul az uborkaszabályt még csak nem is az EU találta ki, hanem az ENSZ gazdasági bizottságának ajánlását vette át, amivel a gyümölcs- és zöldségkereskedők követelését teljesítette, hogy könnyebben egységesíteni tudják az árukat. Az uborkarendelet történetéről szóló cikkében a Presse megjegyzi, hogy a szabályon még Ausztriában is sokan röhögtek, pedig ott már 1968-ben törvénybe írták, mennyire lehet görbe egy uborka.

Végül a legendás rendeletet 2009-be eltörölték, pedig az akkori 27 tagállamból 15 ragaszkodott volna hozzá. Utána az egyik német agrárszövetség keményen neki is ment Brüsszelnek, amiért egy ilyen szimbolikus hülyeség miatt átírják a zöldségek szabályozását. Egyébként a kereskedők azóta is a 10 milliméteres szabályhoz tartják magukat. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.