Harminc éve szabályozta be az EU, mennyire lehet görbe egy uborka

érdekes adat
2018 június 15., 8:49
comments 34

Amikor valaki az uniós túlszabályozást akarja szidni, általában az uborka görbületére hozott szabályokat szokta emlegetni. Pedig a szabály már nem is létezik. 

Az Európai Gazdasági Közösség 30 éve határozta rendeletben meg, hogy az extra osztályzatú uborka görbülete maximum 10 milliméter lehet. Ez ennél görbébbek 1-es vagy kettes osztályzatot kaptak. Aztán évtizedekig ezen röhögött mnindenki. 

photo_camera Fotó: Daniel Gonzalez Acuna/dpa Picture-Alliance/AFP

Ráadásul az uborkaszabályt még csak nem is az EU találta ki, hanem az ENSZ gazdasági bizottságának ajánlását vette át, amivel a gyümölcs- és zöldségkereskedők követelését teljesítette, hogy könnyebben egységesíteni tudják az árukat. Az uborkarendelet történetéről szóló cikkében a Presse megjegyzi, hogy a szabályon még Ausztriában is sokan röhögtek, pedig ott már 1968-ben törvénybe írták, mennyire lehet görbe egy uborka.

Végül a legendás rendeletet 2009-be eltörölték, pedig az akkori 27 tagállamból 15 ragaszkodott volna hozzá. Utána az egyik német agrárszövetség keményen neki is ment Brüsszelnek, amiért egy ilyen szimbolikus hülyeség miatt átírják a zöldségek szabályozását. Egyébként a kereskedők azóta is a 10 milliméteres szabályhoz tartják magukat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt