A Velencei Bizottság elnöke azt kéri a parlamenttől, hogy ne fogadják el a Stop Soros törvényt szerdán

POLITIKA
2018 június 18., 16:50
comments 103

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn Strasbourgban találkozott Gianni Buquicchióval, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekben illetékes szakértői testülete, a Velencei Bizottság elnökével. Két kérdés is szóba került köztük, az egyik az ukrán oktatási törvény volt, a másik pedig a Stop Soros törvénycsomag, amelyről a hétfői vita után szerdán fog szavazni a magyar parlament.

Gianni Buquicchio pedig a Velencei Bizottság közleménye szerint azt kérte, hogy a magyar parlament nem szavazza meg a Stop Sorost, hanem várják meg azt, hogy a Bizottság nyilvánosságra hozza a törvénycsomagra vonatkozó véleményét a jövő hét pénteken.

Vagy legalábbis vegyék figyelembe az ajánlásaikat, amelyeket már előzetesen elküldtek a magyar kormánynak.

photo_camera Fotó: KKM/MTI/MTVA

Szijjártó az MTI-nek nyilatkozva nem tartotta fontosnak megemlíteni, hogy mit kért a Velencei Bizottság elnöke, helyette azt mondta nem lehet, hogy egy európai intézmény jobban aggódjon a magyar határ megvédésének hatékonyságát és a magyar emberek biztonságát elősegítő Stop Soros törvény miatt, mint azon kárpátaljai magyarok miatt, akiknek jogait Ukrajnában súlyosan megsértik.

Pedig a magyar kormánypárt számára van tétje annak, hogy mennyire veszik figyelembe a bizottság ajánlásait.

Május végén arról írt a német sajtó, hogy a német kormánypárt, a CDU ultimátumot fogalmaztott meg a Fidesz felé: ha úgy megy át a magyar parlamenten a Stop Soros-törvénycsomag, hogy azt a Velencei Bizottság előtte nem véleményezte, akkor kirakják a Fideszt a néppárti frakcióból, amely az Európai Parlament legnagyobb politikai tábora.

„Az egyik kívánságunk, hogy a kormány megkösse azt a megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy a Közép-Európai Egyetem továbbra is Budapesten folytathatja a munkát. A második elvárás pedig, hogy a tervezett civil törvény elfogadása előtt a kormány várja be a Velencei Bizottság véleményét, és az ő megjegyzéseiket építsék bele a törvény szövegébe” - mondta erről korábban a HírTv-nek Andreas Nick a CDU Magyarországért felelős politikusa.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.