Két hetet adtak Merkelnek a bajorok, hogy jobb megoldást találjon a határok lezárásánál

Még két hetet kapott Angela Merkel az új kormány belügyminiszterétől, Horst Seehofertől, hogy megoldják a menekültek visszafordításáról kirobbant vitát. A bajor CSU el akarja érni, hogy fordítsák vissza a német határon azokat a menedékkérőket, akiket egy másik EU-s országban már regisztráltak. De Merkel továbbra is európai szintű megoldást akar, és nem szeretne különutas, német menekültpolitikát. 

Angela Merkel és Horst SeehoferFotó: ODD ANDERSEN/AFP

Merkel párja, a CDU hétfő reggelig tárgyalt a lehetséges megoldásról. Bár a bajorok hétfőre várták a megoldást, a Welt szerint a kancellár június végéig kapott haladékot, hogy a következő uniós csúcs előtt közös, európai megoldást találjon. A lap szerint a következő 10 napban Merkel rendkívüli találkozókat tart az olasz, az osztrák, a görög és a román vezetéssel, aminek a végén olyan kétoldalú megállapodásokat köthet, mint Olaszország Franciaországgal. Megerősítheti az EU határvédelmi ügynökségét, a Frontexet és megállapodások köthetnek a harmadik országokkal, különösen Tunéziával. 

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.