Negyedik nap a vébén - Viva Mexico!!!

futball
2018 június 18., 09:08

Costa Rica - Szerbia

A délutáni Costa Rica - Szerbia adta meg az alaphangot, kapcsoljuk is Belgrádot!

link Forrás

Az egygólos győzelemmel véget ért meccs egy izgalmas első 30 perc után inkább a szerbek bénázásairól és Costa Rica küzdéséről szólt, de olyan színes elemek tarkították, mint amikor

  • Ivanovic 34 évesen feltolt szélsővédőként döntötte meg Dejan Stankovic válogatottsági rekordját
  • Kostic a futballtörténelem legrosszabb kontrájával rukkolt elő 3 az 1 ellen
  • Kolarov, a szerb J.R. Smith, pedig irgalmatlanul betekert egy szabadrúgást
link Forrás
  • Matic pedig az egész Costa Rica-i csapattal és stábbal megverekedett, ha kellett, ha nem. Ilyen az, ha az ember végigtol egy ötvenmeccses szezont Mourinhóval...
link Forrás

Szergej Milinkovic-Savicot sokan az idei torna James Rodríguezének tartják, most esernyőcselei, és piruettjei majd gyönyörű ollózása láttán a párhuzam mindenképpen ül. Sőt még az is, hogy vélhetően a nézők (laikusok?) nagy része ugyanolyan keveset látott a százmillióra taksált Lazio irányítóból, mint anno a 2013-ban a Portóból Monacóba negyvenmillióért igazoló Jamesből.

Németország - Mexikó

photo_camera Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

Ha Belgrádban óriási hangulat volt, akkor mit mondjunk Mexikóvárosról, ahol a hírek szerint egy kisebb földrengést is mértek, amikor Mexikó óriási meglepetésre legyőzte a címvédőt. Szögezzük le, teljesen megérdemelten. Talán kevesen tudják, no nem azt a közhelyet, (leckét?) amit minden tévériporter kötelező jelleggel, büszke kisiskolásként felmond ha El Tri meccs van:

"Mexikó 1994 óta mindig továbbjutott a csoportból, ilyen sorozatot, csak Németország és Brazília tud felmutatni" -

de Mexikóban szövetségi kapitánynak lenni, a világ egyik leghálátlanabb posztja, mert nagyjából 130 millió ember érzi úgy, hogy jobban tudja nálad, és akkor még az USA-ban élő jelentős népességről nem is szóltunk.

A mostani kapitány kolumbiai, és Juan Carlos Osorio története akár egy Gabriel Garcia Marquez posztumusz regényben is megállná a helyét. Egy komoly sérülés után a 26 éves Osorio, a nyolcvanas évek végén diákvízummal indult neki és érkezett az USÁ-ba, majd illegálisan maradt immáron New Yorkban, (ez még nem akkora kunszt) építkezéseken és gyorséttermekben melózott. Emellett elvégezte az egyetemet és személyi edzőként dolgozott Queensben 37 éves koráig, amikor is megkapta élete lehetőségét - a mindössze két évig létező Staten Island (NY) Vipers másodedzői posztját!

Innen az út még kacifántosabb lett, Manchester City asszisztens (2001-05), majd a kolumbiai Millionarios (2006), az amerikai Chicago Fire (2007) és a Metrostarsból (1 évet itt is lehúzott 2000-01 közöz) lett NY Red Bulls következett. Mexikóban két klubot is edzett (Once Caldas, Puebla,) de két év után ismét Kolumbia (Atletico Nacional,) majd Brazília (Sao Paolo,) jött, míg 3 éve átvette a kapitányi posztot. Azóta gyakorlatilag folyamatosan támadja a sajtó, valamint a mexikói legendák - Hugo Sanchez például azt szokta a fejéhez vágni, hogy "ha olyan nagy edző, akkor miért nem Kolumbiát edzi?"- olyan válogatott kisiskolás gúnynevekkel, mint "a professzor" vagy "az erőnléti edző". A minden apró részletet a végletekig kidolgozó Osorio egyébként sokat rotálja a keretet, de emellett nagyszerűen bánik a játékosokkal is, az egy-két nagy klubot már megjárt Chicharito például ódákat zeng róla.

A németek ellen egy agresszív taktikát talált ki: ahelyett, hogy kiscsapat módjára beállt volna bunkerfocizni, Osorio letámadta a német csapat eszét, Toni Kroost, akit hol Carlos Vela (ex-Arsenal), hol Chicharito őrzött emberfogással. Így a németeknél Khedirára maradt a játékszervezés, ami nem az erőssége és rengetegszer vesztett labdát a mexikói térfélen. Khedira bizonytalankodása, plusz a csontig feltolt szélsővédők miatt óriási területek nyíltak Mexikó előtt és a villágyors Hirving Lozano, Miguel Layún a széleken megfutották a nem éppen gyors (de ettől még világklasszis) Joshua Kimmichet.

A német védelem az első félidőben:

link Forrás

Főleg az első félidőben volt feltűnő, hogy a Hummels-Boateng páros és Toni Kroos olykor 75 métert kellett, hogy levédekezzen a lendületből jövő 3-4 mexikói ellen, ami azt bizonyítja, hogy Osorio csúnyán megleckéztette a világ legjobb szövetségi kapitányának tartott Jogi Löwöt. A német kapitány a szünet után változtatott és Marco Reus-szal váltotta fel Khedirát, ezzel azt sikerült elérni, hogy a Casemiro-Fernandinho Kroos-Özil atombiztos rombolóduó nézett szembe a Löw szerencséjére fáradó mexikóiakkal. Mindent megpróbáltak a németek, tolattak előre, a végén még a balbekk Plattenhardt helyére még a "Gomez gomb" is bekerült, de hiába. Mint azt a kiváló 11tegen11 meccsről készített lőlapja is mutatja, 26 lövésből 1.23 várható gól és sok-sok apró német helyzetecske, de gól egy szál se.


A meccs után Löw elismerte, hogy "az első félidőben nem találtak ki megoldásokat, és Mexikó remekül kapcsolta ki Kroost", míg Mats Hummels egyszerűen abban látta hibát, hogy "úgy játszottunk, mint Szaúd Arábia ellen az edzőmeccsen, de egy sokkal jobb csapat ellen. Az nem fog menni, ha 8 ember elől van és Jerome-nak és nekem kell védekeznie" - puffogott a Bayern sztárja.

Azért temetni az utóbbi évek legjobb csapatát még korai lenne, és Löw is híres arról, hogy képes változtatni, de a moszkvai kudarc mindenesetre a torna meglepetése eddig. Az, hogy Németország felkerülhet arra a fölöttébb kellemetlen listára, amelyen a címvédő a következő vébén mindig kiesik a csoportkörök során, korábban elképzelhetetlennek tűnt, most már nem annyira.

link Forrás

Brazília - Svájc

Az esti brazil svájciról csak röviden: a nagy esélyes Selecao jól kezdett, és amikor Coutinho talán a torna legszebb gólját bevágta, úgy tűnt, sima ügy lesz.

link Forrás

Nem lett az.

Az alapvetően erősen defenzív felfogású Tite kapitánykodása alatt egyébként sok gólt lövő Brazília azonban visszaállt - Coutinho gólja és Zuber egyenlítő találata között Svájc többet passzolt, a lövése aránya pedig 3-3 volt.

Egy szögletnél azonban a hoffenheimi Steven Zuber elég csúnyán ellökte a brazil belső védő Mirandát, Paulinho pedig rettenetesen aláfutott és így Svájc kiegyenlített. Azt, hogy a bíró ezt nem fújta, Seferovic és Zuber is alig akarták elhinni!

Tényleg elengedted, spori? Király!
photo_camera Tényleg elengedted, spori? Király!

Ezután a brazilok amolyan német módra mindent megpróbáltak, 16 lövést eresztettek meg Yann Sommer kapujára, de a Borussia Mönchengladbach hálóőre parádés napot fogott ki. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 16-ból csak négy jutott el a kapuig és Neymarnak se ment igazán. Neymar azért is szenvedett, mivel Vladimir Petkovic csapat betolta a svájci reteszt (bocsi Karl Rappan) és Valon Behrami (6 sikeres szerelés) vezetésével sikerült semlegesíteni a PSG világsztárját. A meccs után az internet népe szerint, az Udinese futballistája vándormadara hazament és kipakolt a táskájából:

link Forrás

Brazília pénteken Costa Rica ellen javíthat, míg Svájc Szerbia legyőzésével akár be is biztosíthatja a továbbjutását.

Mai menü: Svédország-Dél Korea avagy kémbotrány kettőtől:

link Forrás

majd Belgium 17 órától Panama ellen kezdi meg a vébéjét, míg a zárómeccs Anglia- Tunézia lesz 20 órától.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.