Tízből négy ember tavaly törölte a közösségi médiás profilját

Elég komolyan megcsappant a felhasználók bizalma az olyan közösségi médiás platformokban, mint a Facebbok vagy a Twitter - derült ki az Eledelman kommunikációs ügynökség hétfőn publikált felméréséből. Az embereket leginkább két dolog aggasztja:

  • az adatvédelmi hiányosságok,
  • és a közösségi médiában igen jól terjedő hamis hírek, azaz a fake news.

Előbbi a Cambridge Analytica-botrány miatt került a figyelem középpontjába, utóbbi pedig az orosz propaganda miatt vált aktuálissá, amely hamis hírek terjesztésével még az amerikai elnökválasztást is befolyásolhatta.

A felmérést készítő cég közel 9000 embert kérdezett meg világszerte, és arra jutottak, hogy

a válaszadók negyven százaléka, azaz tízből négy ember tavaly törölte legalább egy közösségi médiás profilját az adatvédelmi aggályai miatt.

A megkérdezettek 70 százaléka arra számít, hogy a közösségi platformokon hirdető cégek fogják nyomás alá helyezni a Facebookot, a Twittert és a többieket, hogy azok lépjenek fel erőteljesebben a hamis információkkal szemben. Már csak azért is, mert a válaszadók fele azt mondta, alapvetően a hirdető felelőssége az, ha a hirdetése például gyűlöletkeltő tartalom mellett jelenik meg. (CNBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.