Trump páros lábbal szállt bele Merkelbe „katasztrofális menekültpolitikája” miatt

Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Ahogy szokta, a Twitteren osztotta meg szofisztikált külpolitikai meglátásait Donald Trump amerikai elnök, aki ezúttal Angela Merkel német kancellárnak üzent bevándorlásügyben. 

Az elnök arról posztolt, hogy a bevándorlás rossz, Merkel béna, és lám: a németek már vezetőik ellen fordultak, a migrációs nyomás pedig lassan megroppantja a koalíciós kormányt. 

„A bűnözés Németországban növekszik. Nagy hibát követtek el, amikor milliókat engedtek Európába, akik erőszakosan megváltoztatták ott a kultúrát!” 

- írta Trump, aki épp két napja beszélt a kísértetiesen hasonló gondolatok mentén politizáló Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. 

A Times kommentár nélkül megjegyzi cikke végén, hogy az elnök történetesen nem mondott igazat: Németországban 1992 óta nem voltak olyan alacsonyak a bűnözési statisztikák mint tavaly.

A bevándorlózás időzítése is precízre sikerült: Trumpot jelenleg demokrata és republikánus oldalról egyaránt támadják kíméletlen határpolitikája miatt; legutóbb épp saját felesége jelezte, hogy nagyon nem ért egyet azzal, ahogy a kormány a bevándorlók gyerekeivel bánik. (New York Times)