Olyan gyenge a forint, amilyen 3,5 éve nem volt

2018 június 19., kedd 9:36
177

A 325 forintos határhoz közelített a forint az euróval szemben kedden délelőtt. És tovább gyengülhet a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának délutáni döntése után. 

A nagy kérdés az, hogy az alacsony kamatokra alapozó magyar jegybank kitart-e a stratégiája mellett, miközben az amerikai FED például már emelt. Amiatt aggódnak a piacok: inflációs nyomás az emelkedő olajárak miatt és az európai jegybank bejelentése, hogy hamarosan leáll a nagy kötvényvásárlási programjával, amivel elképesztő mennyiségű pénzt öntött az európai gazdaságba.

A kormány és a jegybank eddigi kommunikációja alapján nincs szükség kamatemelésre. A monetáris tanács ma tartja kamatdöntő ülését.

„A jegybank ma délutáni kommunikációja alapjaiban határozhatja meg a következő napok, hetek irányát, amennyiben nyugtató üzenetet küld a piaci szereplőknek, a 318-320-as tartományba korrigálhat vissza a jegyzés rövid távon, ellenkező esetben azonban akár a 325-330-as tartományba is beléphet az árfolyam  - idézi a portfolio az Equilor brókercéget. A lap azt jósolja, hogy a magyar jegybank nem lépi meg a szigorítást, csak felvillantja a lehetőségét, esetleg még ezt sem teszi meg, csak kitart az igaza mellett és megpróbálja meggyőzni a piacot a laza monetáris politika tartós fenntarhatóságáról. Ez utóbbi esetben tovább gyengülthet a forint.

2015 elején 327,6 forintba került 1 euró, ezt közelítheti meg ismét a napokban. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt