Az LMP azt kéri, Hadházy adja vissza a mandátumát

POLITIKA
2018 június 20., 12:57
comments 215

Az LMP országos elnöksége egyhangú döntéssel listán szerzett országgyűlési mandátuma visszaadására kéri Hadházy Ákost, aki szerdán bejelentette a kilépését a pártból és annak frakciójából.

Ezt Keresztes László Lóránt társelnök ismertette egy más témában tartott sajtótájékoztatón. A párt az ügyben egy közleményt is kiadott:

„Az LMP köszöni Hadházy Ákosnak az elmúlt években végzett antikorrupciós munkáját, és sajnáljuk, hogy a távozás mellett döntött. Hadházy Ákos az LMP listáján jutott be a parlamentbe, ezért a párt azt kéri tőle, hogy adja vissza a mandátumát, mert a továbbiakban nem az LMP-t fogja képviselni.”

Jogi úton országgyűlési képviselő nem hívható vissza.

Keresztes László Lóránt kérdésre kijelentette: megalapozatlannak tartja a korábbi társelnök azon nyilatkozatát, miszerint a politikai véleménykülönbségeket az LMP fegyelmi ügyként kezelné. A párt bázisdemokratikusként működik, döntéseit kongresszusai hozzák, amik mindenkire vonatkoznak, ez tartja össze az LMP-t – mondta.

A párt kongresszusa döntött arról is – többek között Hadházy Ákos előterjesztése alapján –, hogy a párt önállóan indul a 2018-as választáson, ezt szintén kongresszusi határozattal lehetett volna felülírni – mondta Keresztes.

A társelnök egyben sok sikert kívánt a társelnökségről a választás után lemondott elődjének a további korrupcióellenes munkájához, amit eddig is nagyra értékelt a párt.

Kérdésre kijelentette: az LMP a tisztújítással rendezte sorait, politikailag egységes, a most zajló konfliktusok még a választási kampány utóhatásai, a fegyelmi eljárások még nem zárultak le.

Hadházy Ákos ügyében még nem született másodfokú fegyelmi döntés, amiben szigorították volna a korábbi büntetését. Az elsőfokú határozat 2 évre eltiltotta a politikust a párton belüli tisztség betöltésétől.

Demeter Márta LMP-s képviselő a tájékoztatón kérdést kapott arról, mi a véleménye arról, hogy az LMP nem vette fel a tagjai közé. Demeter azt mondta, jelenleg a párt segítő tagja, a felvétele folyamatban van. Arról nem adott tájékoztatást, hogy ez mennyi időt vesz igénybe. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.